Παλαιότερα είχαμε αναφερθεί στη θεραπευτική δύναμη της Τέχνης, μέσα από τις επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, την παρακολούθηση ενός θεατρικού ή κινηματογραφικού έργου κ.λπ. Δεν είναι μόνον αυτά. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η θεραπεία μέσω της Τέχνης, που είναι κάτι πολύ πιο ευρύ και πολυσύνθετο από μερικές επισκέψεις.

Πιο γνωστή στο δυτικό κόσμο ως Art Therapy ή Art Psychotherapy, η Εικαστική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια χρήσιμη προσέγγιση για προβλήματα που δεν χρειάζονται υποχρεωτικά τη συνταγογραφούμενη χημεία (φάρμακα). Το στρες, το άγχος, το σύμπλεγμα κατωτερότητας ή μια ήπια κατάθλιψη, ή η ανάγκη περαιτέρω αυτογνωσίας μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αυτής της προσέγγισης και είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες όπως η Βρετανία, μεγάλοι οργανισμοί την έχουν εντάξει στις πρακτικές τους.

Βασικό κομμάτι της μεθοδολογίας του Art Therapy είναι να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω κάποιου έργου Τέχνης που είτε έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι είτε το είδαν σε κάποιο μουσείο και ταυτίστηκαν μαζί του. Επιπλέον, αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο ανάσυρσης στην επιφάνεια των απωθημένων, των ενοχών και των αρνητικών συναισθημάτων που βρίσκονται στα έγκατα της ύπαρξης. Παρότι στην Ελλάδα ακούγεται μόλις τα τελευταία χρόνια, έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’60 και του ’70. Σε σχέση με τις κλασικές μορφές ψυχοθεραπείας διαφέρει στο ότι οι λέξεις παραχωρούν τη θέση τους σε εικαστικά έργα, που λειτουργούν  ως «καθρέφτης» του εσωτερικού κόσμου του ατόμου και με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνονται συνειδητές και ασυνείδητες πλευρές του.

Άλλωστε, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι «βλέπουν» τον εαυτό τους σε διάφορα μουσειακά εκθέματα. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα ή να συμβολίσει μια πτυχή της τρέχουσας ή προηγούμενης εμπειρίας του ασθενούς, το οποίο θα δώσει σημαντικά δεδομένα για την ψυχική κατάστασή του. Από την άλλη, η δημιουργία ενός έργου τέχνης από το άτομο στο τέλος ενός κύκλου συνεδριών είναι και αυτό μια μέθοδος η οποία μπορεί λειτουργήσει θεραπευτικά.