Με μια σημαντική ανακοίνωση, αυτή της επέκτασης αποζημίωσης του εμβολιασμού κατά του HPV για τα αγόρια, αλλά και πλούσια συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του εμβολιασμού στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η ημερίδα του ygeiamou.gr με τίτλο «Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές».
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια επέκτασης της αποζημίωσης του εμβολιασμού των αγοριών για τον HPV ακόμη μία χρονιά. Εφόσον αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, που αναμένεται να συνεδριάσει σε λίγες ημέρες, θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν χορήγησης του εμβολίου στα αγόρια έως και 18 ετών ουσιαστικά για δύο χρόνια – μιας και έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για επέκταση αποζημίωσης του εμβολίου για κορίτσια και αγόρια 15-18 ετών έως τέλος του 2024.
Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να προχωρούν μαζί τα προγράμματα screening του πληθυσμού και εμβολιασμού με τελικό στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βάσει της στοχοθεσίας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στον στόχο «90-70-90» για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή εμβολιασμός στο 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, HPV τεστ στο 70% των γυναικών από 30 ετών και πάνω, με επανάληψη κάθε 5 χρόνια και 90% επιτυχία στη θεραπεία των ασθενών στάθηκαν αρκετοί ομιλητές κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας. Ανάμεσα σε αυτούς ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Αγοραστός. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι «ο εμβολιασμός υπάρχει από το 2008, αλλά δυστυχώς η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια άνοδος, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το στόχο».
Προβληματισμό για την εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού HPV που είναι η βασική αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εξέφρασε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η αποζημίωση του εμβολίου για τα αγόρια στη χώρα μας ξεκίνησε το 2022, ενώ στη Σκανδιναβία το εμβόλιο αποζημιώνεται για τα αγόρια από το 2019.
Την ίδια στιγμή, εξέθεσε στοιχεία που δείχνουν έναν βραδύ ρυθμό αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας. Το διάστημα 2017-2021 η κάλυψη των κοριτσιών 15-16 ετών ήταν 74%. Στα μικρότερα κορίτσια, όμως, το ποσοστό κυμαίνεται πιο χαμηλά. Ενδεικτικά, το ίδιο διάστημα η εμβολιαστική κάλυψη για τα κορίτσια 14 ετών ήταν 67%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατευθυντήριες του ΠΟΥ συστήνουν τον εμβολιασμό έως τα 15 έτη ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία. Πρόσθεσε δε ότι ο ρυθμός ανάκτησης της εμβολιαστικής κάλυψης μετά την πανδημία είναι μικρότερος στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.
mRNA εμβόλια για τον καρκίνο και αρνητική στάση για τα εμβόλια κορωνοϊού
Η ημερίδα του ygeiamou.gr κάλυψε πολλές θεματικές. Ανάμεσα στα θέματα που αναπτύχθηκαν η καινοτομία των mRNA εμβολίων που αλλάζουν το πρόσωπο της ιατρικής και ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη εξατομικευμένης ανοσοθεραπείας στη μάχη κατά του καρκίνου. Τη σχετική παρουσίαση πραγματοποίησε η κυρία Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής-Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. Η κυρία Γαζούλη εξήρε το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημιουργία ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. «Με την νανοτεχνολογία έχουμε πλεον στη διάθεσή μας mRNA εμβολία που αποτελούν τον οδηγό που εκπαιδεύει τα κύτταρά μας να συνθέσουν μια πρωτεϊνη» είπε.
Τον κομβικό ρόλο του ΕΟΔΥ στις εμβολιαστικές καμπάνιες σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Επίσης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα οκτώ μελετών που περιλάμβαναν 1.000 άτομα ανά έρευνα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε πώς αντιλαμβανόμαστε πλέον τη λοίμωξη Covid – 19. Το άγχος και ο φόβος προς τον ιό είναι μικρότερος, ενώ αντίστοιχα είναι πλέον και λιγότερα τα μέτρα που τηρούνται, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας. Αντίστοιχα, όμως, μειώνεται το ενδιαφέρον και η πληροφόρηση για τον ιό, αλλά και η πρόθεση εμβολιασμού της τέταρτης δόσης, καθώς περίπου πάνω από το 55% διατηρεί αρνητική στάση.
Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάλεσε τους πολίτες άνω των 60 ετών να θωρακιστούν τόσο με αντιγριπικό εμβολιασμό όσο και με αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19 το επόμενο διάστημα. Τόνισε δε ότι είναι «υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στους Έλληνες πολίτες ένα υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας το οποίο θα υπηρετεί τις ανάγκες τους».
Στο μεταξύ, για την καλύτερη διαχείριση των οδικών ατυχημάτων, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε τη σύσταση μιας επιτροπής με στόχο την οδική ασφάλεια. «Σύντομα θα γίνει και συνεργασία σε επίπεδο ψηφιοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί το ΕΚΑΒ να επεμβαίνει και το υπουργείο Υγείας να προβλέπει και να διαχειρίζεται τα περιστατικά πιο αποτελεσματικά».