Τον ρόλο του ΕΟΔΥ στην καταγραφή των νοσημάτων, αλλά και του εμβολιασμού ανέδειξε μέσα από την ομιλία του με θέμα «Τα εμβόλια ως σύγχρονα όπλα προαγωγής της Ενιαίας Υγείας και ο ρόλος του ΕΟΔΥ» ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας, Πρόεδρος EOΔΥ,
Όπως σημείωσε, ο ΕΟΔΥ κατέχει σημαντικό ρόλο, καθώς «συμμετέχει στην εμβολιαστική κάλυψη και στα δεδομένα που μαζεύονται, στην εργαστηριακή καταγραφή και στη διεξαγωγή κλινικών μελετών και σε μια serum bank για όλα τα νοσήματα, αλλά και σε παρεμβάσεις σε ειδικούς πληθυσμούς π.χ. παιδιά Ρομά, Θεσσαλία. Κύριος είναι και ο ρόλος στην ενημέρωση και κατά της διστακτικότητας».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Sentinel, όπου για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί πληροφόρηση για τον RSV. Σημείωσε επίσης τη σημασία των δεδομένων αυτών για την πρόληψη εξάρσεων διαφορετικών νοσημάτων, όπως π.χ. αυτό έγινε για την ηπατίτιδα Α το 2007.
Παρόλα αυτά, η παρακολούθηση των δεδομένων είναι δύσκολη και γι’ αυτό χρειάζεται το μητρώο επιδημιολογικών μελετών. Αντίστοιχη πρόκληση είναι και η καταγραφή της serum bank στην περιφέρεια.
Εμβολιασμός Covid και συμπεριφορά πληθυσμού
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα οκτώ μελετών που περιλάμβαναν 1.000 άτομα ανά έρευνα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου επεσήμανε πώς αντιλαμβανόμαστε πλέον τη λοίμωξη Covid – 19. Όπως συμπέραναν, πλέον το άγχος και ο φόβος προς τον ιό είναι μικρότερος, ενώ αντίστοιχα είναι πλέον και λιγότερα τα μέτρα που τηρούνται, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας.
Αντίστοιχα, μειώνεται το ενδιαφέρον και η πληροφόρηση για τον ιό, αλλά και η πρόθεση εμβολιασμού της τέταρτης δόσης, καθώς περίπου πάνω από το 55% διατηρεί αρνητική στάση. Έντονος είναι ο προβληματισμός για τις παρενέργειες αλλά και η κούραση (53%), ενώ υπάρχει άρνηση για τις πολλές δόσεις στο 70%.