Ο Σεπτέμβριος έφτασε και είναι μήνας αλλαγής, επαναπροσδιορισμού, προσαρμογής και, ενδεχομένως για πολλούς, η δική τους νέα χρονιά, με στόχους προ των πυλών για επίτευξη.
Αδιαμφισβήτητα πλέον έχει γίνει ένας μήνας που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο μήνας ο αφιερωμένος στον εαυτό τους, γι αυτό και παραλληλίζεται ως μήνας με τη γνωστή «Δευτέρα» της δίαιτας, για αυτούς που τολμούν ή επιθυμούν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία. Με μία δόση χιούμορ, αλλά και με αντικειμενικά δεδομένα, τα γυμναστήρια και οι θεραπευτικοί καναπέδες θα πάρουν φωτιά. Άλλοι θα γυμνάσουν το σώμα και άλλοι την ψυχή ή και τα δύο παράλληλα.
Και εδώ είναι που έρχεται το ερώτημα, τι έχει γίνει με την ψυχοθεραπεία τα τελευταία χρόνια; Είναι μόδα, είναι μάστιγα, είναι ανάγκη ή σωστή ενημέρωση; Η μήπως και όλα μαζί;
Προβληματίζει, πλέον, το ευρύ κοινό το γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεις ραντεβού με έναν ψυχολόγο. Ο κόσμος δοκιμάζει πλέον τις θεραπευτικές συνεδρίες και μιλάει ανοιχτά γι’ αυτές. Το ταμπού αρχίζει να μοιάζει με παρελθόν. Σε αυτό φυσικά δεν έχει βοηθήσει μόνο η γνώση ή η εκπαίδευση, αλλά και η επιρροή των social media. Ψυχολόγοι, άρθρα και podcasts ψυχικής υγείας έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή ροή του fb, Instagram και tik tok. Η ψυχοθεραπεία βρίσκεται στο τραπέζι πολλών συζητήσεων, καταλαμβάνει χώρο, αποτελεί ακόμα και διεγερτικό ή green flag για σύναψη ερωτικών ή φιλικών σχέσεων. Πολλοί είναι αυτοί που ρωτάνε ήδη από το πρώτο ραντεβού αν έχεις κάνει ψυχοθεραπεία και κατά πόσο «έχεις ψάξει» τον εαυτό σου. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ταιριάζουν πλέον φιλικά, ερωτικά και συγγενικά μόνο με εκείνους που έχουν κάνει χρόνια ψυχοθεραπείας και σε αυτούς βρίσκουν κατανόηση.
Η αλήθεια είναι πως και ως ειδικοί παρατηρούμε πως υπάρχουν εποχές και περίοδοι που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για θεραπεία. Μετά τον covid-19, όμως, φαίνεται πως η έναρξη της ψυχοθεραπείας δεν έχει εποχές και η ζήτηση είναι τεράστια κάθε μήνα. Αυτό φανερώνει έναν κοινωνικό φαινόμενο, νέες κοινωνικές δυσκολίες που έχουν προκύψει σε ένα πανανθρώπινο επίπεδο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Περνάμε κοινωνικές κρίσεις που βιώνονται ως προσωπικές και υπαρξιακές. Γι’ αυτό άλλωστε και τα αιτήματα των συνεδριών έχουν αλλάξει μορφή. Δεν συναντάς τόσο συχνά πλέον τις ψυχικές διαταραχές, όσο συναντάμε τη μοναξιά, τον θυμό, την αβεβαιότητα για το μέλλον, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την ανάγκη για συντροφικότητα.
Ας μιλήσουμε, όμως, και για την αλλαγή που έχουν φέρει οι millenials σε όλο αυτό. Eίναι μία γενιά που έχει το άγχος του μέλλοντος. Άγχος για χρήματα, άγχος για δουλειά και ανάγκη να διεκδικήσει όσα της αξίζει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως και η πιο συχνή ηλικιακή ομάδα που αναζητάει θεραπεία είναι 20-30 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλνβάνια, η γενιά αυτή ζητάει βοήθεια για την ψυχική υγεία πέντε φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες γενιές.
Αν βιαστείτε να σκεφτείτε πως οφείλεται και στο καλοκαίρι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στα θεραπευτικά γραφεία, θα σας πω πως ναι, έχει μία βάση αυτό. Το καλοκαίρι για τους περισσότερους είναι εποχή νέων αρχών, από την άλλη το καλοκαίρι, έχοντας περισσότερο χρόνο να σκεφτείς, να ζήσεις και να δεις τι δεν σου αρέσει στην ζωή σου, σε κάνει να πάρεις ενδεχομένως την απόφαση πως κάτι θέλεις να ψάξεις, κάτι θέλεις να αλλάξεις. Οι μεγάλες παύσεις, ο προσωπικός ελεύθερος χρόνος οδηγεί σε συνειδητοποιήσεις. Ίσως, λοιπόν, ο Αύγουστος να είναι μήνας συνειδητοποιήσεων και τον Σεπτέμβριο να γίνεται το βήμα.
Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε πως οι sold out ψυχολόγοι δεν είναι εδώ για να σε πιέσουν να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία ή να νιώσεις άβολα αν εσύ δεν το έχεις κάνει ακόμα ή δεν σου έχει γεννηθεί η επιθυμία. Είναι, όμως, εδώ αυτή η νέα πραγματικότητα για να σου υπενθυμίσει την σπουδαιότητα του να φροντίζεις τον εαυτό σου και να διεκδικείς πλέον την αυτογνωσία σου για μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Καλείσαι να βρεις εσύ τον τρόπο που σου ταιριάζει για να το καταφέρεις αυτό, με ή χωρίς ψυχοθεραπεία.