Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό με πλούσια γεύση και εξαιρετική διατροφική αξία. Τώρα τον χειμώνα είναι στην καλύτερη εποχή της, με τα Χριστούγεννα να είναι η ιδανική περίοδος για να την απολαύσουμε φρέσκια σε διάφορες συνταγές.

Διατροφική Αξία της Σελινόριζας

Η σελινόριζα θεωρείται ένα πολύτιμο λαχανικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε θερμίδες.

  • είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών.
  • περιέχει βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • είναι καλή πηγή βιταμίνης Β1 και Β2.
  • είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, καθώς 100γρ σελινόριζας δίνει περίπου 42 θερμίδες. Επομένως είναι πολύ καλή επιλογής για όσους θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.
  • περιέχει κάλιο, το οποίο βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο.
  • είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • περιέχει πολυφαινόλες που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την προστασία των κυττάρων από την οξείδωση.

Τα οφέλη της σελινόριζας στην υγεία μας είναι πολλά! Αν και δεν είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό, είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και διαφορετικές συνταγές.

Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία μας;

1. βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου: Η υψηλή περιεκτικότητα της σελινόριζας σε φυτικές ίνες βοηθά στη καλύτερη πέψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
2. συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς: Η υψηλή της περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.
3. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει.
4. βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα: Η χαμηλή περιεκτικότητα της σελινόριζας σε υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη σταθεροποίηση και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μας.

Σε ποιες συνταγές μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε;

Η σελινόριζα λόγω της μοναδικής υφής και της πλούσιας γεύσης της μπορεί να συνοδεύσει ακόμα και τα εορταστικά σας τραπέζια, δίνοντας μια χειμωνιάτικη αίσθηση. Μπορείτε να τη δοκιμάσετε σε πολλές συνταγές, όπως:

  • πουρές σελινόριζας: Βράζουμε τη σελινόριζα με πατάτα, γάλα, ελαιόλαδο και μοσχοκάρυδο, πολτοποιούμε και σερβίρουμε.
  • σούπα σελινόριζας: Φτιάχνουμε βελουτέ σούπα με κύριο συστατικό τη σελινόριζα και το μήλο και πολτοποιώντας με ένα ραβδομπλέντερ, έχοντας προσθέσει τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
  • σαλάτα με σελινόριζα: Μπορούμε να καταναλώσουμε τη σελινόριζα και ωμή, κομμένη σε λεπτές φέτες ή τριμμένη, μαζί με διάφορα λαχανικά εποχής.

Ως συνοδευτικό με χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας στο κυρίως γεύμα: Η σελινόριζα μπορεί να γίνει και ψητή στο φούρνο με ελαιόλαδο και μυρωδικά και να συνοδεύσει το κρέας στο γεύμα μας.

Στη γέμιση γαλοπούλας: Ο συνδυασμός της σελινόριζας με μήλα, καρύδια και μυρωδικά είναι μια ενδιαφέρουσα, εναλλακτική συνταγή της γέμισης για τη γαλοπούλα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης:

Γιορτές χωρίς περιττά κιλά – Μία διαιτολόγος δίνει tips για να μην πάρουμε ούτε γραμμάριο τα Χριστούγεννα 

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε καθημερινά και ποιο συμπλήρωμα είναι καλύτερο; Η διαιτολόγος απαντά 

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η διαιτολόγος προτείνει δύο κινήσεις SOS για την αντιμετώπισή του