Στις μέρες μας, η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία στα παιδιά και στους εφήβους είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν υπερβαρότητα ή παχυσαρκία. Είναι λογικό ο κάθε γονιός να ανησυχεί και να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει το παιδί του και να διαχειριστεί το θέμα βάρους του παιδιού.
Αρχικά είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα παιδί και σε έναν ενήλικα και η διαχείριση πρέπει να είναι διαφορετική. Ένα ενήλικας για να χάσει βάρος περιορίζει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει, έτσι ώστε οι θερμίδες που καταναλώνει να είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται για να συντηρήσει το βάρος του. Στα παιδιά είναι κάπως διαφορετικά, καθώς τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες, λόγω της ανάπτυξής τους. Αυτό λοιπόν, καθιστά λίγο πολύπλοκη την διαχείριση της διατροφής τους.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τα βάλουμε σε μια σειρά. Ένα παιδί θεωρείται υπέρβαρο ή παχύσαρκο ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος του ( kg/m2) και την θέση του στις καμπύλες ανάπτυξης.
Παρατηρώντας λοιπόν την θέση του στις καμπύλες προχωράμε στην διαχείριση της διατροφής του.
Πως αντιμετωπίζουμε ένα παιδί;
α) Πρώτα απ’όλα δεν αποκλείουμε κανένα τρόφιμο στα παιδιά. Η μεσογειακή διατροφή, μια διατροφή πλούσια σε πρωτείνη, σύνθετους υδατάνθρακες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, θα βοηθήσει το παιδί να έχει κορεσμό, να τρέφεται σωστά και να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Είναι σωστό να μοιράζουμε μες την εβδομάδα όλες τις ομάδες όπως 1 φορα την εβδομάδα κόκκινο κρέας, 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 1-2 φορές την εβδομάδα όσπριο, 1 φορά την εβδομάδα ζυμαρικά κτλ. Έτσι το παιδί θα τρώει τα πάντα και δεν θα βιώνει στέρηση.
β) Στα παιδιά δίνουμε παιδικές μερίδες φαγητού και όχι ποσότητες ενηλίκων. Πολλές φορές οι γονείς θέλοντας να μην στερήσουν στο παιδί τους ποσότητα και φοβούμενοι ότι δεν θα αναπτυχθεί σωστά το παρακάνουν στην ποσότητα. Παρέχετε στα παιδία αρκετά γεύματα μέσα στην ημέρα. Αυτά θα μπορούσαν να είναι πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και 1-2 ενδιάμεσα ελαφρυά(φρούτα, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς).Να θυμάστε πως τα παιδιά σας όταν πεινούν θα ζητήσουν φαγητό και αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη τους να θυμάστε πως δεν χρειάζεται υπερβολική ποσότητα, αλλά ισορροπημένη διατροφή.
γ) Αυξάνουμε στην διατροφή των παιδιών τα φρούτα και τα λαχανικά. Αν τα παιδιά σας δεν τρώνε φρούτα και λαχανικά, μην τα ζορίσετε, ούτε και να υποχωρήσετε εύκολα. Δοκιμάστε διάφορες συνταγές και μίξεις, κρύψτε τα μέσα σε φαγητά όχι συνεχόμενες μέρες αλλά μετά από κάποιο διάστημα. Να θυμάστε πως για κάθε φαγητό που δεν τρώνε τα παιδιά σας, μπορούν να γίνουν 10 δοκιμές ανα διαστήματα.
δ) Σνακς, αναψυκτικά και επεξεργασμένα προιόντα (μπισκότα, γλυκά κλπ.) δεν γίνεται να αποκλειστούν τελείως από την ζωή των παιδιών καθώς αυτό θα οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αυτών, όταν τα παιδιά βρεθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Να μην τους τα στερήσετε, γιατί θα τα κάνετε απαγορευμένα και θελκτικά. Ωστόσο μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία για να καταναλώνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό την εβδομάδα και να το τηρούν.
ε) Βάλτε τον αθλητισμό στην καθημερινότητα του παιδιού σας. Συζητήστε μαζί του και βρείτε ένα άθλημα ή ένα χόμπι( χορός) που να του αρέσει και ξεκινήστε. Αυτό θα βοηθήσει πολύ το παιδί καθώς θα αποκτήσει στόχους, θα προσπαθεί να ανταπεξέλθει καλύτερα και θα κινείται με αποτέλεσμα να βελτιώσει την φυσική και την σωματική του κατάσταση.
στ) Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται αρκετές ώρες. Εκτός του ότι ο λιγοστός ύπνος έχει συνδεθέι με την παχυσαρκία, στα παιδιά 21.30 με 01.00 παράγεται η αυξητική ορμόνη. Η ορμόνη αυτή βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών και στην μείωση του λίπους.
ζ) Όλη η οικογένεια να ακολουθεί αυτόν τον ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Μην μεταφέρεται στο παιδί ότι κάνει κάτι ειδικό , κάτι διαφορετικό. Στην ουσία, τρώει τα πάντα απλώς ισορροπημένα, γι’ αυτό και όλη η οικογένεια θα τρώει ίδια φαγητά και δεν χρειάζεται να μαγειρεύεται κάτι διαφορετικό για εκείνο.
η) Μην εμμένετε μόνο στην απώλεια βάρους του παιδιού καθώς η απώλεια βάρους στο παιδί δεν είναι ο μόνος στόχος. Το παιδί ακόμα και αν καταφέρει και ισορροπεί το βάρος του και ταυτόχρονα αυξάνει το ύψος του, κάποια στιγμή ο δείκτης μάζας σώματος του θα φτάσει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το παιδί φτιάχνει συνήθειες που θα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του. Έτσι θα έχει μια υγιή και ισορροπημένη καθημερινότητα.
Αδυνάτισμα: Ο τρόπος να χάσετε άμεσα 4 κιλά και 4 πόντους από τη μέση
Ένοχα για καρκίνο τα συσκευασμένα ψωμιά και τα δημητριακά – Τι έδειξε νέα έρευνα