Η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου και έχει καθιερωθεί, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της ελιάς και την προστασία της. Η ελιά κατέχει ιδιαίτερη θέση, ειδικά στην Ελλάδα, αφού είναι ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά τρόφιμα της χώρας μας. Τόσο ολόκληρος ο καρπός της ελιάς, όσο και το λάδι της, είναι βασικά στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής και βρίσκονται πάντα στο τραπέζι μας.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν, λίγο καλύτερα τον διατροφικό αυτόν θησαυρό, την θρεπτική του αξία και τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η ελιά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά:

-Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (με κυριότερο το ελαϊκό οξύ), που μειώνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

-Είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικά φυτοχημικά με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες στην ελιά είναι ένας από τους κύριους λόγους που η ελιά θεωρείται βασικό τρόφιμο της Μεσογειακής διατροφής. Εμφανίζουν έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, με καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

-Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, μια βιταμίνη με αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά και βοηθάει την πρόληψη ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

-Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και τη διαδικασία της πέψης.

-Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και κυρίως β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), που εμφανίζει σημαντική ευεργετική δράση στην υγεία των ματιών και του δέρματος.

-Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο και κάλιο, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.

-Περιέχει σε μικρές ποσότητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β6, Β12), που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. 4-5 ελιές δίνουν περίπου 45 θερμίδες, όσες δίνει περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Συνήθως, οι ελιές συντηρούνται σε άλμη, κάτι που αυξάνει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Επομένως, χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους από άτομα με αρτηριακή υπέρταση.

Πώς μπορούμε να εντάξουμε τις ελιές στην καθημερινή διατροφή μας;

Μπορούμε να δοκιμάσουμε τις ελιές:

  • στη χωριάτικη ή οποιαδήποτε σαλάτα εποχής (πράσινη, λάχανο-καρότο, χόρτα ή βραστά λαχανικά)
  • μαζί με όσπρια (φακές ή φασολάδα)
  • ως ορεκτικό ή snack μαζί με ψωμί ή κριτσίνια, φέτα ή τυρί και λαχανικά
  • μέσα σε ζύμη πίτας με κίτρινο τυρί ή φέτα ή ως ελιόψωμο
  • σε τοστ ή αραβική με τυρί και ντομάτα
  • σε συνταγές για κυρίως γεύμα με μοσχάρι ή χοιρινό
  • ως συνοδευτικό ντιπ, σε μορφή πάστας ελιάς, με κριτσίνια, κράκερ ή φρυγανιές
  • σε ομελέτα μαζί με λαχανικά
  • σε μακαρονοσαλάτα ή πατατοσαλάτα
  • σε μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα ντομάτας

Διαβάστε επίσης:

Η θαυματουργή ένωση που μάχεται παχυσαρκία και διαβήτη – Η ελληνική τροφή που την περιέχει 

Μία διαιτολόγος μας δίνει 7 λόγους για να τρώμε καθημερινά αυτόν τον μεσογειακό καρπό

Ελιές: Να ποιες έχουν το λιγότερο αλάτι