Η κλιματική κρίση αλλάζει ριζικά κάθε έκφανση της προσωπικής, κοινωνικής ή επαγγελματικής μας πραγματικότητας, ενώ θέτει για πρώτη φορά τόσο επίκαιρα και σθεναρά την έναρξη συζήτησης για τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής αλλοίωσης μεταξύ των οικοσυστημάτων. Επιπλέον, οι ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις που λαμβάνει παγκόσμια το φαινόμενο της αύξησης των θερμοκρασιακών τιμών φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα τα επόμενα έτη ως ένας από τους κυριότερους παράγοντες ανάδυσης νέων λοιμωδών στελεχών ή επανεμφάνισης ξεχασμένων μικροργανισμών με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ανθρώπινο είδος.

Για παράδειγμα, η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, με την παράταση της διάρκειας των καλοκαιρινών μηνών αυξάνει τις μεταδιδόμενες λοιμώδεις ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός μέσω των κουνουπιών, και των σκνιπών. Κατά την περίοδο των μεγάλων βροχοπτώσεων, των ισχυρών καταιγίδων και των πλημμυρών, νοσήματα όπως η σαλμονέλωση και η χολέρα καταγράφουν υψηλά ποσοστά νόσησης στις περιοχές που πλήττονται.

Τα δεδομένα επιστημονικών ερευνών για τις προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολλές δεκαετίες, προμηνύοντας απρόσμενες και απρόσμενες γεωπολιτικές, πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές αλλαγές. Οι υπέρμετρες και με οικονομικά κριτήρια κέρδους ανθρώπινες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η αποψίλωση δασών, οι πυρκαγιές παρθένων εκτάσεων, καθώς και η αλόγιστη εξόρυξη ή η ανάπτυξη γεωργικών δραστηριοτήτων διαταράσσουν σημαντικά την λεπτή ενεργειακή ισορροπία της φύσης χωρίς γεωγραφικούς και χιλιομετρικούς περιορισμούς, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που καταγράφονται πολυήμερες πύρινες εστίες που αφήνουν καταστροφικό αποτύπωμα στο πέρασμα τους.

Αν και κανείς δεν είναι αλώβητος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και οι πάσχοντες από χρόνια μεταβολικά νοσήματα, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα θα καταγράψουν τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης και θνησιμότητας.

Ένα από τα κυριότερα συστήματα του οργανισμού που θα πληγεί είναι το αναπνευστικό αφού οι πνεύμονες φιλτράρουν τα εκατομμύρια κυβικά ατμοσφαιρικά αέρα μέσω της διαδικασίας της αναπνοής. Πιο ειδικά, άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), βρογχικό άσθμα και διάμεσες πνευμονοπάθειες μπορούν να εμφανίσουν παρόξυνση της σταθερής πορείας της νόσου λόγω της φλεγμονής των αεραγωγών απότοκη των καιρικών συνθηκών, καθώς και των απότομων θερμοκρασιακών μεταβολών σε συνδυασμό με τα επίπεδα υγρασίας.

Κλινικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, συριγμός, σφίξιμο στο στήθος, παραγωγικός βήχας, μη παραγωγικός βήχας ή βήχας κατά την άσκηση κατά τις ώρες με τη μέγιστη θερμοκρασιακή καταγραφή, είναι ικανά να οδηγήσουν σε αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας ή ακόμα και στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Μέγιστο προσδοκώμενο όφελος, η ορθή ενημέρωση για τις συνθήκες καύσωνα όπως και η πρόωρη ανίχνευση και διάγνωση της ενδεχόμενης παρόξυνσης των αναπνευστικών νοσημάτων με την χορήγηση της στοχευμένης θεραπευτικής αγωγής, αλλά και την αποτροπή των ερεθιστικών και εκλυτικών παραγόντων για τους πνεύμονες.

Αν και η θεραπεία στοχεύει στον βέλτιστο έλεγχο της νόσου και στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων, χαρίζοντας μια ζωή χωρίς περιορισμούς, εντούτοις απαιτείται μια στενή συνεργασία, και συνεχή εκπαίδευση του ασθενούς σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες της αναπνευστικής του υγείας με απώτερο στόχο τη θωράκιση του από απρόβλεπτους εξωγενείς περιβαντολλογικούς παράγοντες.

Διαβάστε επίσης:

Κλιματική αλλαγή – Ελλάδα: Το αποτύπωμά της στην υγεία – Δύο νέες μελέτες

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Στερεί μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα

O απρόβλεπτος παράγοντας που απειλεί τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση