Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στο γυναικείο φύλο.
Στη χώρα μας περίπου 7.000 είναι οι νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μία στις επτά γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο μαστού. Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ η συχνότητα του καρκίνου του μαστού συνεχίζει να είναι υψηλή, η θνητότητα μειώνεται, και αυτό οφείλεται στις επαναστατικές καινοτόμες θεραπείες που έχουμε πλέον στα χέρια μας.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας ισχυρός, αλλά όχι ανίκητος εχθρός. Η νόσος ιάται σε μεγάλο ποσοστό σε πρώιμα στάδια,
ενώ στην προχωρημένη τοπικά ή συστηματικά νόσο τα σύγχρονα φάρμακα εγγυώνται τη μετατροπή της σε χρόνια νόσο.
Διακρίνουμε πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, το κάθε είδος φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά και
τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Εχει το δικό του μοριακό προφίλ, τη δική του ταυτότητα, το δικό του δακτυλικό αποτύπωμα. Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού έχει περάσει πλέον σε μια νέα, συναρπαστική εποχή, την εποχή της εξατομίκευσης.
Νέες θεραπείες
Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στο πεδίο της μοριακής βιολογίας έχουν οδηγήσει σε ταυτοποίηση των οδών της καρκινογένεσης, στην ανάλυση των μηχανισμών αντίστασης στις θεραπείες και τη δημιουργία νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του HER-2 θετικού καρκίνου του μαστού. Περίπου μία στις πέντε ασθενείς ανήκουν στην ομάδα αυτή που χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό αντιγράφων της πρωτεΐ νης HER2, μέλους της οικογένειας του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Η ενεργοποίηση του ενδοκυττάριου τμήματος του υποδοχέα μεταφράζεται σε εντολή για ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προαγωγή της μετάστασης.
Η θεραπεία του ΗΕR-2 θετικού καρκίνου του μαστού συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ογκολογίας. Το
Trastuzumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που μπήκε στην ιατρική φαρέτρα δύο δεκαετίες πριν, είναι μία από τις πρώτες θεραπείες στόχευσης που άλλαξε δραματικά τη φυσική πορεία της νόσου και την επιβίωση των ασθενών με πρώιμο και μεταστατικό καρκίνο μαστού.
Ο συνδυασμένος αποκλεισμός του HER-2 με την προσθήκη του Pertuzumab ενίσχυσε σημαντικά τη δραστικότητα του
Trastuzumab στην εκλεκτική στόχευση των καρκινικών κυττάρων, μετατρέποντας έναν καρκίνο με επιθετική βιολογική συμπεριφορά σε ένα πρακτικά ιάσιμο νεόπλασμα. Ο δυαδικός αποκλεισμός του ΗΕR2 ενδείκνυται προεγχειρητικά ως εισαγωγική θεραπεία επιτυγχάνοντας πλήρεις παθολογοανατομικές ανταποκρίσεις, δηλαδή πλήρη υποστροφή του καρκίνου σε ποσοστό 50%-70%, μετεγχειρητικά ως επικουρική θεραπεία, αλλά και στον μεταστατικό καρκίνο μαστού με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι θεραπείες αυτές δεν έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Εντυπωσιακή καινοτομία
Η επανάσταση όμως ήρθε τον Αύγουστο του 2013 με το υποδόριο σκεύασμα Trastuzumab, που βελτίωσε τη συμμόρφωση των ασθενών και απλοποίησε τη διαδικασία έγχυσης, με απολύτως συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με το ενδο
φλέβιο σκεύασμα.
Σήμερα έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι, αφού το υποδόριο Trastuzumab έβαλε τα θεμέλια για τη δημι
ουργία του υποδόριου συνδυασμού σταθερής δόσης, Trastuzumab / Pertuzumab.
Μια εντυπωσιακή φαρμακοτεχνική καινοτομία που προσφέρει ταχύτερη χορήγηση κάτω από το δέρμα μειώνοντας τον χρόνο νοσηλείας σε λίγα λεπτά σε σύγκριση με την πολύωρη ενδοφλέβια χορήγηση και ελαττώνει το ψυχοκοινωνικό φορτίο μιας μακροχρόνιας θεραπείας. Παράλληλα, εξοικονομούνται πόροι του συστήματος υγείας, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χρόνος απασχόλησης του νοσηλευτικού προσωπικού στη διάλυση και την έγχυση των φαρμάκων.
Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης κατ’ οίκον, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στη νέα εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο μαστού.
Στην Ελλάδα σήμερα όλες οι γυναίκες με καρκίνο μαστού έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες αυτές θεραπευτικές επιλογές, χωρίς αποκλεισμούς.
Η κ. Γεωργία Μηλάκη είναι Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος Creta Interclinic HHG, Πρόεδρος «ΑγκαλιάΖω» – Παράρτημα Κρήτης