Οι πολύποδες χολυδόχου κύστης είναι τοπικές προσεκβολές του βλενογόννου, της εσωτερικής επιφάνειας δηλαδή της χοληδόχου κύστης, και προβάλουν μέσα στην κοιλότητα της. Ανακαλύπτονται συνήθως τυχαία κατα τη διενέργεια υπερηχογραφήματος της χοληδόχου κύστης. Στην έκθεση του Oxfordshire Clinical Commissioning Group του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφέρεται ότι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης ανακαλύπτονται ως τυχαίο εύρημα σε τουλάχιστον 1 στα 20 υπερηχογραφήματα κοιλίας. Σύμφωνα με τον Dr. Andren-Sandberg του πανεπιστημίου Karolinska της Σουηδίας, σε 1558 ασθενείς με πολύποδες χοληδόχου κύστης, η μέση ηλικία τους κατά τη διάγνωση ήταν τα 49 έτη. Επίσης φαίνεται να είναι λίγο πιο συχνό φαινόμενο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Υπάρχουν 2 ουσιαστικές κατηγορίες: οι ψευδείς πολύποδες και οι αληθινοί πολύποδες. Πολλές φορές η διάγνωση για την κατηγορία του πολύποδα γίνεται από την ιστολογική εξέταση μετά τη χειρουργική εξαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Οι ψευδείς πολύποδες χωρίζονται σε:

  • Χοληστερινικούς που είναι αρκετά συχνοί
  • Φλεγμονώδεις που συχνά συνδέονται με επεισόδια χολοκυστίτιδας
  • Αδενομυωμάτωδεις

Οι ψευδείς πολύποδες έχουν την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους με σειρά υπερηχογραφημάτων. Είναι συχνό φαινόμενο να συνοδεύονται από κάποια συμπτωματολογία χοληφόρων οπότε χρίζουν χειρουργικής εκτίμησης σε αυτήν την περίπτωση.

Οι αληθινοί πολύποδες είναι συνήθως 5-20 χιλιοστά σε διάμετρο  χωρίζονται σε:

  • Καλοήθεις που είναι συνήθως αδενώματα με πιθανότητα εξαλλαγής σε αδενοκαρκίνωμα ανάλογα με το μέγεθος τους και συνάρτηση διαφόρων άλλων παραγόντων.
  • Κακοήθεις όπου μιλάμε για αδενοκαρκίνωμα πλέον της χοληδόχου κύστης. Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης αποτελεί μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου με δυσκολίες αρκετές φορές στη θεραπευτική αντιμετώπιση του και για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνεται όταν υπάρξει διάγνωση πολύποδα χοληδόχου κύστης.

Οι αληθινοί πολύποδες, σε αντίθεση με τους ψευδείς πολύποδες, δεν γίνεται να εξαφανιστούν από μόνοι τους. Φυσικά εφόσον κρίνεται απαραίτητο το χειρουργείο, δηλαδή η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης που περιέχει τους πολύποδες, είναι κατανοητό ότι και οι πολύποδες δεν θα ξαναεμφανιστούς εφόσον έχει αφαιρεθεί η ίδια η χοληδόχος κύστη. Να προσθέσουμε ότι δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης χωρίς να αφαιρεθεί ολόκληρη η κύστη.

Προκαλούν οι πολύποδες χοληδόχου κύστης συμπτώματα;

Οι πολύποδες σε αντίθεση με τους λίθους της χοληδόχου δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα. Είναι όμως πιθανό να αναφέρει ο ασθενής ένα περιοδικό ήπιο άλγος στο άνω μέρος της κοιλιάς, ναυτίες ή δυσπεψίες αλλά συνήθως θα υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση κάποια μορφή χολοκυστοπάθειας από σύγχρονη παρουσία χολολίθων.

Ποια πρέπει να είναι η παρακολούθηση όταν υπάρξει διάγνωση πολύποδα χοληδόχου κύστης;

Σε περίπτωση που βρεθεί τυχαία σε υπερηχογράφημα ένας ή περισσότεροι πολύποδες χοληδόχου κύστης θα πρέπει να ο ασθενής να παρακολουθείται από τον ιατρό με αντίστοιχη εξειδίκευση με ένα χρονοδιάγραμμα υπερηχογραφημάτων αρχικά κάθε εξάμηνο και μετά ανάλογα με την εξέλιξη του πολύποδα κάθε χρόνο.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση για τους πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για την παρακολούθηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τους. Πρόσφατη δημοσίευση τους μπορεί να βρεθεί στο Journal of European Radiology όπου συνεργάστηκαν οι κορυφαίες εταιρίες χειρουργών, γαστρεντερολόγων και ακτινολόγων της Ευρώπης για τη θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών. Ουσιαστικά η θεραπευτική παρέμβαση εξαρτάται από το μέγεθος του πολύποδα και την ταχύτητα ανάπτυξης του. Για κάθε πολύποδα που ξεπερνά τα 10 χιλιοστά σε διάμετρο συστήνεται η χειρουργική εξαίρεση της χοληδόχου κύστης αλλά και σε μικρότερους πολύποδες που είχαν αύξηση πάνω από 2 χιλιοστά μεταξύ υπερηχογραφημάτων συστήνεται και πάλι η χειρουργική εξαίρεση της χοληδόχη κύστης. Αυτό συμβαίνει διότι αυξάνεται η πιθανότητα εξαλλαγής του πολύποδα σε καρκίνο. Επίσης με προδιαθεσικούς παράγοντες όπως ηλικία πάνω από 50 έτη, παρουσία πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειΐτιδας αλλά και επί συνοδούς συμπτωματολογίας συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι αρκετές φορές σε ένα υπερηχογράφημα κοιλίας, μπορεί  η χολική λάσπη, ένας χολόλιθος ή μία αδενομυωμάτωση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης να μοιάζει με πολύποδα, οπότε στην περίπτωση που ο ασθενής αναφέρει συμπτωματολογία χοληφόρων, δηλαδή κοιλιαλγία και ναυτίες, θα πρέπει να γίνεται μία χειρουργική εκτίμηση για εκτομή της χοληδόχου κύστης.

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η χολοκυστεκτομή, δηλαδή η εκτομή της χοληδόχου κύστης. Το χειρουργείο μπορεί να γίνει με ελάχιστη επεμβατική προσέγγιση, δηλαδή λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, με λίγες μικρές τομές, υπό γενική αναισθησία και με τον ασθενή να επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ή την επόμενη μέρα της επέμβασης.