Η ψωρίαση είναι συχνή, χρόνια, μη μεταδοτική νόσος που, εκτός από το δέρμα, επεκτείνεται και σε άλλα συστήματα του σώματος. Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, αφού οι ασθενείς υπολογίζονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια, σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι συμβιώνουν με την ψωριασική νόσο.
Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου της ψωρίασης
Αν και η ακριβής αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, πιστεύεται ότι συμβάλλουν γενετικοί, ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ψωρίασης. Οι γενετικές κληρονομικές προδιαθέσεις, το άγχος, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, και οι μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση της ψωρίασης. Ακόμη, η ψωριασική νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και με την ίδια συχνότητα και στα δύο φύλα.
Ποια τα συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα της ψωρίασης περιλαμβάνουν κνησμό, ερυθρότητα του δέρματος και σχηματισμό ψωριασικών πλακών ή πιο κοινά ψωριασικά λέπια. Αυτά αποτελούν κοκκινωπά, δερματικά κύτταρα που αναπτύσσονται υπερβολικά γρήγορα σε σχέση με το υγιές δέρμα. Αυτά τα λέπια μπορεί να είναι ενοχλητικά, κνησμώδη και μερικές φορές μπορεί να σχηματίσουν κρούστες στο δέρμα.
Πού εμφανίζονται οι βλάβες
Οι ψωριασικές βλάβες, συνήθως, προσβάλουν το σώμα των ασθενών σε σημεία όπως οι αγκώνες, τα γόνατα και ο κορμός. Εκτός όμως από τις συνήθεις εντοπίσεις, μπορεί να εμφανιστούν και σε δύσκολες ανατομικά περιοχές όπως το τριχωτό κεφαλής, τις παλάμες, τα πέλματα, τα νύχια, ακόμη και στα γεννητικά όργανα. Αρκετές φορές, οι βλάβες που οφείλονται στην ψωρίαση μπορεί να επεκταθούν και «πέρα από το δέρμα», προσβάλλοντας αρθρώσεις και άλλα συστήματα του ασθενούς, για αυτό και μιλάμε για μία συστηματική νόσο.
Ποια η επιβάρυνση των ανθρώπων που συνυπάρχουν με την ψωρίαση
Τα συμπτώματα στο δέρμα των ασθενών, που αναφέραμε και πριν, μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα. Ο κνησμός, η ξηροδερμία και η κοκκινίλα στο δέρμα, συχνά προκαλούν δυσφορία και επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς. Έτσι, ο ασθενής βιώνει σε αρκετές περιπτώσεις αυξημένο άλγος και ενοχλητικές σωματικές αισθήσεις. Εκτός από τα δερματικά συμπτώματα, οι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν και έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις. Η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος και αυξημένο στρες. Οι ασθενείς ανησυχούν για την εμφάνισή τους και το πώς τους βλέπουν οι άλλοι, πράγμα που επηρεάζει την αυτοπεποίθησή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ορισμένοι ασθενείς αποφεύγουν τις κοινωνικές δραστηριότητες, όπως το μπάνιο στη θάλασσα ή τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, εξαιτίας της εμφάνισης της ψωρίασης. Ο φόβος της κριτικής ή της απόρριψης από τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απομόνωση του ασθενούς.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία είναι μονόδρομος για τη νόσο και έχει ως πρώτο και κύριο στόχο την καταπολέμηση των ενοχλητικών συμπτωμάτων και εκδηλώσεων. Η οποιαδήποτε αγωγή θα πρέπει να είναι χρόνια, όπως συμβαίνει με όλα τα χρόνια νοσήματα και να σέβεται το ξεχωριστό ιδιοσυγκρασιακό προφίλ κάθε ασθενoύς, λαμβάνοντας υπόψη τις συννοσηρότητές του. Πλέον, διαθέτουμε στη φαρέτρα μας πολλές θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με τη βαρύτητα της ψωρίασης: τοπική θεραπεία, φωτοθεραπεία και συστηματική θεραπεία, με βιολογικούς παράγοντες και μικρομοριακούς παράγοντες σε μορφή δισκίου.
Oι νέες θεραπείες με τα μικρά μόρια από του στόματος χορηγούμενα, αλλά ιδιαίτερα με τους βιολογικούς παράγοντες έχουν φέρει «επανάσταση» στην αντιμετώπιση του νοσήματος, γιατί στοχεύουν πλέον, σε συγκεκριμένες κυτταροκίνες επιφέροντας αλματώδη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου και πλήρη ανακούφιση από τα σημεία και τα συμπτώματα της ψωριασικής νόσου. Οι ασθενείς με τη χορήγηση των νέων βιολογικών παραγόντων επιτυγχάνουν πλήρη κάθαρση του δέρματος, το οποίο μέχρι πριν λίγα χρόνια, δε φάνταζε εφικτό.
Ποια η αξία της έγκαιρης παρέμβασης στην ψωριασική νόσο
Αν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ένα συστατικό επιτυχίας στη διαχείριση της ψωριασικής νόσου, αυτό θα ήταν η έγκαιρη παρέμβαση. Ως έγκαιρη παρέμβαση θα μπορούσε να περιγραφεί η έγκαιρη προσέλευση στον δερματολόγο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η διάγνωση και να ξεκινήσει άμεσα ο ασθενής την κατάλληλη θεραπεία, με στόχο τον έλεγχο του νοσήματός του. Ένας άλλος ιδιαίτερα σημαντικός στόχος μας, είναι η πρόληψη των συννοσηροτήτων. Ακόμη και σε ασθενείς με ειδικές εντοπίσεις της νόσου (τριχωτό κεφαλής, νύχια, παλάμες-πέλματα, γεννητικά όργανα) η διαχείριση της φλεγμονής με μία έγκαιρη παρέμβαση με συστηματική θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου και την πιθανή εμφάνιση συννοσηροτήτων. Επιπρόσθετα, γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έτσι, είναι σημαντικό να αξιολογούμε τους ασθενείς μας με βάση το καρδιομεταβολικό τους προφίλ, με απώτερο στόχο να μειώσουμε την πιθανή επιβάρυνση των ασθενών, αναστέλλοντας τη φλεγμονή.