Η Τσικνοπέμπτη είναι σίγουρα μια μέρα αφιερωμένη στο ψήσιμο στα κάρβουνα και αυτό μας δίνει μια καλή αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος.

Πόσο ασφαλές είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα;

Ποιους πιθανούς κινδύνους κρύβει και τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο υγιεινό;

Το ψήσιμο στα κάρβουνα, συγκριτικά με το τηγάνισμα, θεωρείται ένας καλύτερος τρόπος μαγειρέματος, αφού κατά το ψήσιμο, το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του τροφίμου χάνεται, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι θερμίδες και τα λιπαρά του.

Ωστόσο, το ψήσιμο στα κάρβουνα κρύβει και ορισμένους κινδύνους:

  • Το υπερβολικό ψήσιμο μπορεί να μειώσει τη θρεπτική αξία του κρέατος και να αυξήσει την περιεκτικότητα του σε επιβλαβείς ενώσεις. Συγκεκριμένα, ψήνοντας το κρέας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που εμφανίζουν καρκινογόνο δράση.
  • Ο αυξημένος χρόνος ψησίματος που απαιτείται είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για τον σχηματισμό αυτών των επιβλαβών ενώσεων.
  • Επίσης, το λίπος που καίγεται και στάζει πάνω στα κάρβουνα οδηγεί σε σχηματισμό φλόγας και καπνού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών και να ενισχύεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Όμως, δεν χρειάζεται να στερηθείτε τα αγαπημένα σας ψητά στα κάρβουνα. Μπορείτε να τα απολαύσετε και να μειώσετε την παραγωγή των καρκινογόνων ουσιών που προκύπτουν από το ψήσιμο στα κάρβουνα, με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Μαρινάρισμα: Πριν το ψήσιμο, μαρινάρετε το κρέας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο, ξύδι και διάφορα μπαχαρικά ή μυρωδικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα εμποδίσετε τον σχηματισμό των επιβλαβών ενώσεων που παράγονται κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα.
  2. Επιλέξτε πιο άπαχα κρέατα και αφαιρέστε το ορατό λίπος πριν το ψήσιμο, ώστε να περιορίσετε τη δημιουργία καπνού που θα οδηγήσει στον σχηματισμό των καρκινογόνων ουσιών.
  3. Κόψτε το κρέας σε λεπτά κομμάτια, ώστε να ψηθούν πιο γρήγορα.
  4. Φροντίστε να γυρίζετε τακτικά το κρέας, για να αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο και να μειώσετε σημαντικά τις ετεροκυκλικές αμίνες.
  5. Προτιμήστε πιο ήπιο ψήσιμο αντί για άμεση έκθεση στη φωτιά.
  6. Αφαιρέστε τα τμήματα του κρέατος που φαίνονται καμένα, καθώς αυτά περιέχουν πολλές βλαβερές ουσίες.
  7. Μετά το ψήσιμο, προσθέστε στο ψητό κρέας αρκετό λεμόνι, ρίγανη και ελαιόλαδο για να ενισχύσετε με αντιοξειδωτικά το κρέας και να εξουδετερώσετε τις επιβλαβείς ουσίες που έχουν σχηματιστεί.
  8. Συνοδεύστε το γεύμα σας με μια πλούσια σαλάτα, με πολλά λαχανικά, που χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν θα βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών.

Διαβάστε επίσης

Το παραδοσιακό υπερτρόφιμο – ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Πέντε τρόφιμα που ένας γαστρεντερολόγος δεν βάζει ποτέ στο πιάτο του

Τα 30 γραμμάρια που μας προστατεύουν από την άνοια – Καταναλώστε τα καθημερινά