Τα απογευματινά χειρουργεία είναι πια μια πραγματικότητα (και) στο σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας μας. Μια διαδικασία που απαντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η οποία σηκώνει πολλή συζήτηση στην Ελλάδα, εντάχθηκε από την περασμένη Τρίτη στο ΕΣΥ με τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων επί πληρωμή και εκτός του τακτικού ωραρίου των χειρουργείων. Περίπου 12 πολίτες έχουν χειρουργηθεί, εν μέσω αντιπαραθέσεων από όσους υγειονομικούς υποστηρίζουν ότι αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας και από εκείνους που διεκδικούν τη δυνατότητα να προσφέρουν ιδιωτικό έργο εντός του ΕΣΥ για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς (που μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο) και να αυξήσουν το εισόδημα τους με νόμιμο τρόπο.
Από τους ασθενείς της περασμένης εβδομάδας κάποιοι δεν πλήρωσαν το ποσό που προβλέπεται για την επέμβασή τους με βάση τον τιμοκατάλογο του υπουργείου Υγείας. Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας – που παραβρέθηκε στα πρώτα χειρουργεία σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας επικοινωνώντας το πανηγυρικά μέσω των social media- για τους τέσσερις πρώτους ασθενείς η επέμβαση για την οποία περίμεναν επί μακρόν ήταν δωρεάν, συμβολική προσφορά του υπουργείου στα εγκαίνια των απογευματινών χειρουργείων αλλά και προαναγγελία 50.000 δωρεάν χειρουργείων.
Παρά τις ανταγωνιστικές τιμές που προβλέπονται για τις επεμβάσεις εντός του ΕΣΥ αλλά εκτός πρωινού ωραρίου, το κόστος δεν είναι αμελητέο για τους πολίτες. Και οι 103.000 που βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένοντας επί μήνες ή και χρόνια το γνωρίζουν καλά.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, και πριν ακόμη εκδοθεί η κοινή Υπουργική Απόφαση για το ρυθμιστικό πλαίσιο, τις αμοιβές των επαγγελματιών υγείας και τα κόστη για τους πολίτες, είχε παρουσιαστεί στον τύπο μια καινοτόμος λεπτομέρεια της όλης διαδικασίας: τα πρώτα 50.000 απογευματινά χειρουργεία θα γίνονταν δωρεάν.
Το υπουργείο Υγείας, θα κατέβαλλε 60 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, προτεραιοποιώντας τα περιστατικά που βρίσκονταν στη λίστα πάνω από 12 μήνες.
Στις εβδομάδες που ακολούθησαν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία έγιναν το… τέλειο συνοδευτικό του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων. Κάθε εμφάνιση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περιλάμβανε αναφορά σε αυτά.
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες, ο αναλυτικός σχεδιασμός, ο τρόπος με τον οποίο θα προτεραιοποιηθούν οι επεμβάσεις, η υλοποίησης αυτής της ιδέας, δεν ήρθαν ποτέ. Γιατί δεν υπάρχουν. Ήταν μόνο εξαγγελίες.
Το υπουργείο Υγείας θα υποβάλλει τη σχετική πρόταση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα περί το τέλος Απριλίου, ανέφερε μιλώντας σε συνέδριο την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κι εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκλειδώσει την έγκριση για χρηματοδότηση.
«Δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο. Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις» ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, αυτό ουδόλως τον εμπόδισε να το λέει τις τελευταίες εβδομάδες ωσάν να είναι πραγματικότητα.
Είτε συμφωνεί είτε όχι κάποιος με τον συγκεκριμένο θεσμό, διαπιστώνει αμέσως το έλλειμμα στην παρουσίασή του γενικώς, πολύ δε περισσότερο ειδικώς στις μεγαλοστομίες των εξαγγελιών για τα «δωρεάν».
Το ένα σενάριο είναι να εγκριθεί η πρόταση της χρηματοδότησης των απογευματινών χειρουργείων. Το άλλο είναι να μην εγκριθεί. Ό,τι κι αν γίνει δεν αλλάζει, όμως, ο λαϊκισμός στη διαχείριση του θέματος.
Τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία πλασαρίστηκαν για να συνοδεύσουν τα «αμφιλεγόμενα» απογευματινά χειρουργεία και να ευπρεπίσουν μια «δύσκολη» πολιτική απόφαση. Αλλά και για να σηκώσουν ανάχωμα στις έντονες αντιδράσεις των υγειονομικών. Για να χαϊδέψουν τα αυτιά των πολιτών, στοχεύοντας στο θυμικό τους και όχι στη λογική τους. Για να συντηρήσουν προσδοκίες, και μάλιστα σε ένα τόσο ευάλωτο πεδίο, όσων βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Και για να παίξουν τελικά με την αγωνία και με την υγεία των πολιτών.