Οι προκλήσεις στα social media προσελκύουν παιδιά και εφήβους από όλο τον κόσμο. Από αθώες χορογραφίες μέχρι επικίνδυνες ακροβασίες, αυτές οι προκλήσεις γίνονται συχνά viral, με τα παιδιά να συμμετέχουν με ενθουσιασμό. Γιατί, όμως, τα παιδιά μπαίνουν σε αυτές τις προκλήσεις, τι πιστεύουν ότι κερδίζουν και πώς μπορείς, ως γονιός, να τα καθοδηγήσεις σωστά;

Γιατί συμμετέχουν τα παιδιά σε προκλήσεις;

1. Αναζήτηση επιβεβαίωσης

Τα social media λειτουργούν με likes, σχόλια και κοινοποιήσεις. Για τα παιδιά, αυτά ισοδυναμούν με αποδοχή και έγκριση. Συμμετέχοντας σε προκλήσεις, πιστεύουν ότι μπορούν να αποκτήσουν δημοτικότητα και προσωρινά να νιώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

2. Αίσθηση του «ανήκειν»

Οι προκλήσεις δημιουργούν μια κοινότητα. Όταν τα παιδιά βλέπουν φίλους ή influencers να συμμετέχουν, νιώθουν την ανάγκη να κάνουν το ίδιο για να μη μείνουν «εκτός». Είναι ένας τρόπος να πουν «είμαι κι εγώ μέλος της παρέας», κάτι σημαντικό στα χρόνια που διαμορφώνεται η ταυτότητά τους.

3. Η αδρεναλίνη του ρίσκου

Πολλές προκλήσεις έχουν μια δόση ρίσκου και για κάποια παιδιά, η συγκίνηση του να ξεπεράσουν τα όριά τους είναι ακαταμάχητη. Το να παίρνουν ρίσκα είναι φυσιολογικό στην εφηβεία, καθώς ο εγκέφαλος αναζητά νέες, συναρπαστικές εμπειρίες.

4. Η επιρροή των προτύπων

Όταν διάσημοι ή influencers συμμετέχουν σε προκλήσεις, τα παιδιά το βλέπουν ως έγκριση. Θέλουν να τους μιμηθούν, πιστεύοντας ότι θα γίνουν πιο cool ή δημοφιλή.

Τι πιστεύουν ότι κερδίζουν;

1. Κοινωνική αναγνώριση

Για τα παιδιά, η συμμετοχή ισοδυναμεί με «ορατότητα». Όταν καταφέρουν μια πρόκληση, ειδικά αν τραβήξει την προσοχή, νιώθουν ότι οι άλλοι τα βλέπουν, τα αναγνωρίζουν και τα θαυμάζουν.

2. Προσωπική επιτυχία

Οι προκλήσεις συχνά προσφέρουν αίσθηση επιτεύγματος. Είτε είναι μια περίπλοκη χορογραφία είτε μια δύσκολη δοκιμασία, τα παιδιά αισθάνονται περήφανα για τις ικανότητές τους, ειδικά όταν άλλοι αναγνωρίζουν την προσπάθειά τους.

3. Διαφυγή από την ανία

Για πολλά παιδιά, οι προκλήσεις είναι ένας τρόπος να σπάσουν τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

4. Έκφραση ταυτότητας

Συμμετέχοντας σε προκλήσεις, τα παιδιά δείχνουν την προσωπικότητα, το χιούμορ ή τη δημιουργικότητά τους και κερδίζουν ατομική αναγνώριση.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;

1. Ενισχύστε την ανοιχτή επικοινωνία

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου το παιδί νιώθει άνετα να συζητά τις online δραστηριότητές του. Ρωτήστε το για τις προκλήσεις που το ενδιαφέρουν και γιατί θέλει να συμμετάσχει. Κατανοώντας την οπτική του, μπορείτε να το καθοδηγήσετε χωρίς κριτική.

2. Μάθετε στο παιδί να σκέφτεται κριτικά

Βοηθήστε το να ξεχωρίζει τις ασφαλείς από τις επικίνδυνες προκλήσεις. Συζητήστε τις πιθανές συνέπειες και ενθαρρύνετέ το να αναρωτιέται, «Αξίζει τον κόπο;» πριν συμμετάσχει.

3. Θέστε όρια στη χρήση social media

Καθορίστε σαφείς κανόνες για τη χρήση των social media, όπως ποιες πλατφόρμες μπορεί να χρησιμοποιεί και για πόσο χρόνο. Παρακολουθήστε τη δραστηριότητά του, ειδικά αν είναι μικρότερο, για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμμετέχει σε επικίνδυνες τάσεις.

4. Γίνετε παράδειγμα υπεύθυνης συμπεριφοράς

Τα παιδιά συχνά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Δείξτε μια υγιή προσέγγιση στην τεχνολογία και συζητήστε τις επιπτώσεις των online ενεργειών.

5. Ενισχύστε τη σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο

Βοηθήστε το παιδί να βρει ικανοποίηση πέρα από την οθόνη. Ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με χόμπι, αθλήματα ή ομαδικές δραστηριότητες που προσφέρουν αίσθηση επίτευξης και κοινότητας.

Οι προκλήσεις στα social media μπορούν να είναι δίκοπο μαχαίρι. Παρ’ όλο που δίνουν ευκαιρίες για διασκέδαση και δημιουργικότητα, κρύβουν κινδύνους. Με τη σωστή καθοδήγηση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να παίρνει προσεκτικές αποφάσεις, κερδίζοντας τα θετικά, χωρίς να πέφτει στις παγίδες του ψηφιακού κόσμου.

Διαβάστε επίσης

TikTok: Τέλος τα φίλτρα ομορφιάς για τους έφηβους μετά από ανησυχίες για την ψυχική τους υγεία

Άλλη μια πολύ επικίνδυνη μόδα στη λίστα με τα ακραία challenges του TikTok – Οι ειδικοί προειδοποιούν

Social media: Ο δούρειος ίππος της σεξουαλικής παρενόχλησης στα παιδιά – Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες πλατφόρμες