Η άσκηση το καλοκαίρι μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την αναπνευστική υγεία, αλλά συνοδεύεται και από προκλήσεις λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και της υγρασίας. Για κάποιους η καλοκαιρινή γυμναστική μπορεί να θεωρηθεί άκρως επικίνδυνη, όμως αν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί θα μπορέσουμε να ωφεληθούμε από τα ευεργετικά αποτελέσματα ακόμα και κατά την περίοδο του θέρους. Τα τελευταία έτη, έχουν καταγραφεί σημαντικές γνώσεις που αφορούν στην τακτική άσκηση και στην αναπνευστική υγεία τα οποία δύναται να ενισχύσουν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και παράλληλα να βελτιώσουν την αντοχή των αναπνευστικών κινήσεων την χωρητικότητα σε όγκο των πνευμόνων ανεξαρτήτου εποχής.

Για παράδειγμα, ασκήσεις αντοχής όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία και η κολύμβηση μπορούν να ενισχύσουν τη δύναμη των πνευμόνων και των αναπνευστικών μυών. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η συστηματική άσκηση η οποία πρέπει να γίνεται μετά από τη συμβουλή ή/και επίβλεψη ειδικού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του βρογχικού άσθματος ή της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) λόγω της βελτίωσης της αντοχής και της ευκαμψίας του αναπνευστικού δέντρου.

H σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τις προκλήσεις και τους κινδύνους κατά τη διάρκεια, την ένταση και την ώρα άσκησης αποτελούν καλοκαιρινούς πολύτιμους σύμβουλους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα μας.

Αφυδάτωση: Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης η οποία μπορεί να επηρεάσει εκτός των άλλων συστημάτων, την αναπνευστική λειτουργία και να προκαλέσει έντονη δύσπνοια, βήχα και απορύθμιση της αναπνοής. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Θερμική εξάντληση και Θερμοπληξία: Η υπερθέρμανση του σώματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τα οποία όταν είναι σε σοβαρό βαθμό, πρέπει να αντιμετωπιστούν σε νοσοκομειακές δομές. Γι αυτο το λόγο, συνιστάται η αποφυγή της άσκησης κατά τις ώρες των μέγιστων θερμοκρασιακών αιχμών. Φροντίστε να είστε καλά ενυδατωμένοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, ενώ τα ελαφριά και ανοιχτόχρωμα ρούχα με πόρους έχουν την δυνατότητα να επιτρέπουν την απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα. Μην ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωση με την κατανάλωση νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα, με σύσταση να αποφεύγονται αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και αλλεργιογόνα: Το καλοκαίρι μπορεί να υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση ρύπων και αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αναπνευστική υγεία και να απορυθμίσουν την σταθερή κατάσταση της αναπνευστικής σας πάθησης. Προτιμήστε να ασκείστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι χαμηλότερα, όπως και να ενημερώνεστε για τα περιοχικά επίπεδα ρύπανσης από τους επίσημους φορείς.

Προστασία από τον ήλιο: Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, φορέστε καπέλο, γυαλιά ηλίου και προτιμήστε σκιερούς χώρους με δέντρα ή τέντες για να γυμναστείτε.

Σταδιακή προσαρμογή: Αυξήστε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης σταδιακά, ώστε το σώμα να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στη ζέστη, χωρίς υπερβολές και άσκοπες καταπονήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν εμφανιστούν συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο, αδυναμία, κόπωση, δύσπνοια διακόψτε αμέσως την άσκηση και αναζητήστε σκιά και δροσερό μέρος για να ξεκουραστείτε κια να ανακτείσετε τις δυνάμεις σας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για να λάβετε τις απαραίτητες συμβουλές είναι σωτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό

Aqua Aerobic: Βουτάμε στο νερό και καίμε λίπος

Ελεύθερο ή πρόσθιο: Με πιο στυλ κολύμβησης καίμε περισσότερες θερμίδες