Στις ανεπτυγμένες χώρες τα νοσήματα των οστών και των αρθρώσεων αποτελούν τα μισά των χρόνιων παθολογικών νοσημάτων σε άτομα άνω των 50 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί το πιο συχνό νόσημα του μυοσκελετικού συστήματος και τη πιο συχνή αιτία ανικανότητας στα ηλικιωμένα άτομα – η δε συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία. Στην Ευρώπη το 20% των ατόμων άνω των 65 υποφέρουν από συμπωματική οστεοαρθρίτιδα.
Η αρθρίτιδα του ισχίου μαζί με αυτή του γόνατος αποτελούν τα περισσότερο συχνά θεραπευτικά προβλήματα. Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει υπάρξει φάρμακο, το οποίο να μπορεί να θεραπεύσει ή να επηρεάσει δραστικά την πορεία της πάθησης αυτής.
H αρθρίτιδα του ισχίου τελικού σταδίου αντιμετωπίζεται με ολική αρθροπλαστική που είναι ένα χειρουργείο κλινικά πολύ αποτελεσματικό και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χειρουργικής τον 20ο αιώνα. Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από τον πόνο και καταφέρνει να ανακτήσει τις κινήσεις των αρθρώσεών του, χωρίς να χρειάζεται να παίρνει φάρμακα.
Σε όλους τους τομείς της χειρουργικής σήμερα, όλο και περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Η τάση σήμερα είναι η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με όσο μικρότερη βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς.
Η πρωτοποριακή τεχνική ΑΜΙS (Anterior Minimal Invasive Surgery – Προσθία Ελαχίστης Επεμβατικότητας Χειρουργική) αποτελεί ένα βήμα εμπρός στον τομέα της ήδη επιτυχημένης αρθροπλαστικής του ισχίου. Η AMIS γίνεται με μια μικρή τομή δέρματος αλλά το σημαντικότερο είναι ότι γίνεται τραυματικά, χωρίς να χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες, τένοντες ή νεύρα – δεν είναι απλά μια τεχνική μικρής τομής δέρματος.
Σε αντίθεση με όλες τις άλλες χειρουργικές τεχνικές, όπου είναι αναγκαία σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό η τομή και αποκόλληση μυών, στη τεχνική AMIS η προσπέλαση επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων, απλά παρεκτοπίζοντας τους μύες, διατηρώντας ακόμα και τον αρθρικό θύλακο. Η μέθοδος δεν είναι μια «φωτοβολίδα» αλλά βασίσθηκε σε μια κλασική χειρουργική τεχνική γνωστή από παλιά, η οποία μέσα από πολλές χιλιάδες χειρουργεία εξελίχθηκε με την δημιουργία κάποιων ειδικών εργαλείων σε μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας και εφαρμόζεται σε πολύ γνωστά ορθοπεδικά κέντρα σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία.
Ο βασικός απεικονιστικός προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται με ψηφιακή ακτινογραφία 2 λήψεων και, στις περιπτώσεις που απαιτείται, γίνεται και μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Κατόπιν, βάσει αυτών των απεικονίσεων γίνεται με ψηφιακό τρόπο (digital templaiting) η μέτρηση του εμφυτεύματος με πρόοδο ανά χιλιοστό, ώστε το μέγεθος των εμφυτευμάτων να ταιριάζουν στην ανατομία και το μέγεθος των οστών του κάθε ασθενούς.
Η τεχνική AMIS σε συνδυασμό με τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης και απεικόνισης έχει σαν αποτέλεσμα το χειρουργείο να πραγματοποιείται, αφενός με το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, αφετέρου με την τοποθέτηση των προθέσεων με απολυτή ακρίβεια.
Τα σημερινά συστήματα πλοήγησης είναι ό,τι πιο σύγχρονο εργαλείο στον τομέα της αρθροπλαστικής, δίνοντας την δυνατότητα στον χειρουργό να σχεδιάζει προεγχειρητικά αλλά και να ελέγχει την ώρα του χειρουργείο την σωστή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με απόλυτη ακρίβεια, βάσει πάντα του σχεδιασμού που έχει κάνει (δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ρομπότ που να πραγματοποιεί το χειρουργείο).
Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS σε συνδυασμό και με τα σύγχρονα σύστημα πλοήγησης αλλά και με τα πρωτόκολλα αναισθησίας αναλγησίας φυσικοθεραπείας (rapid recovery-fast track) γρήγορης ανάρρωσης έχουν σαν αποτέλεσμα:
- Δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος κατά την διάρκεια ή μετά το χειρουργείο (στις πιο κλασικές τεχνικές απαιτούνται 2-3 μεταγγίσεις)
- Γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση (χορηγούνται απλά παυσίπονα)
- Ο ασθενής σηκώνεται να βαδίσει την ίδια μέρα, λίγες ώρες μετά το χειρουργείο
- Η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ σύντομη (1-2 μέρες)
- Η πιθανότητα επιπλοκών από ακινησία ελαχιστοποιείται (θρομβώσεις)
- Η περίπτωση λοίμωξης ελαχιστοποιείται, καθώς το χειρουργικό τραύμα είναι πολύ μικρό και μακριά από την περιοχή του περιναίου
- Δεν χρειάζονται ανυψωτικά λεκάνης τουαλέτας ή καρέκλας, διότι εφόσον δεν κόβονται μύες η περίπτωση εξαρθρήματος σχεδόν μηδενίζεται
- Η περίπτωση ανισοσκελίας (διαφορά μήκους) εκμηδενίζεται, διότι ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση (και όχι πλάγια) και έτσι μπορεί να γίνει ακριβής μέτρηση του μήκους την ώρα του χειρουργείου
Ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ συντομότερα (μπορεί να οδηγήσει από την 20η μέρα) έχοντας αυτονομία ήδη κατά την έξοδο του από το νοσοκομεία.
Διαβάστε επίσης
Οστεοαρθρίτιδα – Αρθροπλαστική: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας
Αύξηση ρεκόρ στα περιστατικά οστεοαρθρίτιδας παγκοσμίως – Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Η γεροντική πάθηση που αφορά τους 30ρηδες – Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου