Ερώτηση: 

Γεια σας, θέλω να ρωτήσω για δύο διαφορετικά θέματα, αν γίνεται. Για τη μητέρα μου 82 χρονών, που δεν έχει κάνει το εμβόλιο ακόμη, γιατί έχει εμφανίσει αλλεργικές αντιδράσεις στο παρελθόν. Δεν αντέχει την ασπιρίνη, όταν έκανε ένα σπινθηρογράφημα το πρόσωπό της πρήστηκε μόλις ήπιε το υγρό που σου δίνουν για να γίνει το σπινθηρογράφημα, δεν άντεξε ο οργανισμός της το φάρμακο astohol για τη χοληστερίνη. Επίσης έχει χρόνιο αλλεργικό βήχα και παίρνει το singulair χρόνια. Να κάνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό; Να το κάνει μόνο στο νοσοκομείο; Θα προτιμούσε να κάνει κάποιο από τα εμβόλια που θα γίνονται στα φαρμακεία; Δεύτερον, θέλω να ρωτήσω κάτι διαφορετικό: όταν κάνει κάποια εγχείρηση ανόρθωσης και μείωσης στήθους, μπορεί στο μέλλον να θηλάσει το μωρό της; Ευχαριστώ.

Ο κύριος Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Παθολόγος, Διευθυντής Δ’ Παθολογικής Κλινικής Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Καλησπέρα σας

Αντένδειξη για τον εμβολιασμό αποτελούν οι σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις που χρειάστηκαν νοσοκομειακή αντιμετώπιση στο παρελθόν.
Όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τύπο της αντίδρασης καλό είναι να επισκεφτούμε έναν αλλεργιολόγο που με ειδικές εξετάσεις μπορεί να μας καθορίσει αν μπορούμε η δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στον εμβολιασμό. Γενικά υπάρχει μέριμνα και πρόληψη καθώς μετά τον εμβολιασμό παραμένουμε περίπου μισή ώρα σε χώρο που υπάρχει ιατρική παρακολούθηση.
Όσον αφορά την ερώτησή σας για την πλαστική του στήθους καλό είναι να ρωτήσετε στον γυναικολόγο σας .