Ερώτηση:
Εχω διαγνωστεί με αμφίπλευρη ωτοσκλήρυνση που δυνητικά μπορει να χειρουργηθεί. Ποσο αποτελεσματική ειναι η αναβολοτομή; Τι ρίσκα έχει; Πως είναι η αποθεραπεία (διάρκεια, πράγματα που πρέει να προσέξω); Συνιστώνται τα σκευασματα NaF για επιβραδυνση της νόσου; Ποιοι ειναι οι εξειδικευμένοι γιατροί που μπορούν να κάνουν την αναβολοτομή;
Ο κύριος Μηνάς Αρτόπουλος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής ΩΡΛ Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς ΜΗΤΕΡΑ (μελος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:
Η ωτοσκλήρυνση είναι μια κατά βάση κληρονομική νόσος κατά την οποία προκαλείται προοδευτική οστεοποίηση του ενός εκ των τριών οσταρίων της ακουστικής αλυσίδας του μέσου ωτός, που λέγεται αναβολέας. Αυτή προκαλεί μια βραδέως εξελισσόμενη βαρηκοΐα τύπου αγωγής. Η αναβολεκτομή ή η αναβολοτομή είναι η θεραπεία εκλογής. Η θεραπεία με δισκία φθοριούχου νατρίου, ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να προλάβει τις προοδευτικές οστικές διαταραχές που προκαλούν περαιτέρω έκπτωση της ακοής λόγω σκλήρυνσης του σπογγώδους οστού, όμως η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας αμφισβητείται. Η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών δίνει την δυνατότητα χρήσης μεθόδων LASER, ενώ η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική αντιμετώπιση σε έμπειρα χέρια οδηγεί τον ασθενή στο σπίτι του, λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση. Η αναβολεκτομή βοηθάει τους περισσότερους ανθρώπους με ωτοσκλήρυνση, αλλά 1 με 2% από αυτούς που θα υποβληθούν στην εγχείρηση θα χάσουν εντελώς την ακοή από το αφτί τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πριν προχωρήσετε στην επέμβαση. Αν έχετε ωτοσκλήρυνση και στα δύο αφτιά, μπορείτε να εξετάσετε την περίπτωση της εγχείρησης στο ένα αφτί και να περιμένετε ένα χρόνο, για να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα, πριν προχωρήσετε σε επέμβαση στο άλλο αφτί.