Ερώτηση:

Υπάρχει ριζική θεραπεία της βακτηριακής προστατίτιδας; Ποιες εξετάσεις θα πρέπει να γίνουν; Και με ποια αντιβιοτικά θεραπεύται; Η προυλιφλοξασίνη βοηθάει;

Ο κύριος Ιωάννης Μπουζάλας, Χειρουργός Ουρολόγος Διευθυντής Στ΄ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας και Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης Metropolitan General (μέλος του Hellenic Healthcare Group) απαντά:

Η βακτηριακή προστατίτιδα αποτελεί μια συνήθη ουρολογική πάθηση. Τα συμπτώματα της μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από άνδρα σε άνδρα και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια μορφή.

Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία είναι πολύ σημαντική, τόσο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, όσο και για την αποφυγή επιπλοκών.

Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο, λόγω ανάγκης χορήγησης ενδοφλέβιων υγρών και αντιβιοτικών.

Η κλινική εικόνα της χρόνιας μικροβιακής προστατίτιδας είναι συνήθως άτυπη και μη ειδική. Προέρχεται συνήθως από μία ατελώς θεραπευμένη οξεία προστατίτιδα.

Η διάγνωση της προστατίτιδας βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση και στις συμπληρωματικές εξετάσεις ούρων και αίματος. Αν υπάρχουν διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα θα χρειαστεί να γίνει η δοκιμασία Stamey-Meares.

Η αντιμετώπιση της βακτηριακής προστατίτιδας απαιτεί συχνά τη χορήγηση αντιμικροβιακών φαρμάκων βάσει αντιβιογράμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί συνδυαστική θεραπεία (αντιφλεγμονώδη, α1-αδρενεργικοί αναστολείς, αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5, φυτικά εκχυλίσματα, κ.ά.).