«Ο εμβολιασμός ρουτίνας προσφέρει σε κάθε παιδί την ευκαιρία της υγιούς διαβίωσης από τις πρώτες στιγμές που έρχεται στη ζωή μέχρι και το βαθύ γήρας. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της φτώχειας και της μετανάστευσης, οφείλουμε να μην στερήσουμε αυτή την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά, στηρίζοντας ιδιαίτερα εκείνα των ανασφάλιστων ή ανενημέρωτων γονέων συμπολιτών μας», επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με αφορμή την Εβδομάδα Εμβολιασμού.
Κατά πολλούς ερευνητές και ιστορικούς της ανθρώπινης επιβίωσης εμβολιασμός αποτελεί τη μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια υγεία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση στην Δημόσια Υγεία εκτός από το καθαρό νερό και την αποχέτευση.
Η μελέτη των μολυσματικών ασθενειών στις βιομηχανικές χώρες από το τέλος του 19ου αιώνα και μετά δείχνει ότι υπήρξε μια μεγάλη και προοδευτική μείωση της παιδικής θνησιμότητας, σε σχέση με την περίοδο πριν από την ανάπτυξη εμβολίων.
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο εμβολιασμός έχει συμβάλει τεράστια στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η θνησιμότητα από την ευλογιά και την ιλαρά ήταν τεράστια στην περίοδο πριν από τον εμβολιασμό, με έως και το μισό πληθυσμό να πεθαίνει από την ευλογιά κατά τη διάρκεια των επιδημιών.
«Σήμερα με τον εμβολιασμό δεν προστατεύουμε τα παιδιά μας, απλώς. Εμβολιάζοντας τον παιδικό πληθυσμό στις μέρες μας προστατεύουμε τα εγγόνια μας και τα δισέγγονα μας. Στην ασθένεια την ευλογιάς σταματήσαμε σταδιακά την διασπορά της, και καταφέραμε με τον εμβολιασμό να την εξαλείψουμε εξολοκλήρου ώστε γίνει μόνον μνήμη και ιστορικό γεγονός. Τα παιδιά μας δεν χρειάζονται πλέον εμβόλια ευλογιάς επειδή η ασθένεια δεν υπάρχει», επισημαίνει ο ΙΣΑ.
Και συμπληρώνει ότι «αν συνεχίσουμε εξίσου αποτελεσματικά τον εμβολιασμό και στις άλλες ασθένειες θα συμβεί το ίδιο , γι αυτό και ο εμβολιασμός χαρακτηρίζεται διεθνώς κυρίαρχος στόχος αειφόρου αναπτύξεως της ανθρωπότητας. Η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαλειφθεί και η επιτυχία στον έλεγχο της ιλαράς καθιστά τη συγκεκριμένη νόσο έναν άλλο πιθανό στόχο για την εκρίζωση. Στον στόχο αυτό η χώρα μας πρέπει να σταθεί στο ύψος της επιστημονικής της επάρκειας και να καλύψει τα κενά που επιτράπηκαν να δημιουργηθούν τα προηγούμενα χρόνια. Διεθνώς η πρόσφατη, σχετικά, δημιουργία ανεπτυγμένων εμβολίων όπως του πνευμονιόκοκκου και ροταϊού έχει επίσης συμβάλει σε περαιτέρω μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Παρά τις επιτυχίες αυτές, περίπου εξήμισι εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο και περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας , οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν με τον εμβολιασμό.Η επέκταση της πρόσβασης στον εμβολιασμό για όλα τα παιδιά στο Παγκόσμιο Υγειονομικό χωριό αποτελεί πρωταρχικό καθήκον όλων των κυβερνήσεων και των κοινωνιών» .