Τις κρίσιμες αυτές μέρες που Μένουμε Σπίτι για να σταματήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν θα πρέπει να παραμελούμε την υγεία του κατοικιδίου μας.
Ωστόσο, λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες κατοικίδιων θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα πράγματα πριν από την επίσκεψή τους στον κτηνίατρο.
Οδηγίες για το πώς πρέπει να ενεργήσουμε πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μας δίνει ο κτηνίατρος Ελευθέριος Γινάργυρος.
«Κατ’ αρχάς, στο πνεύμα του περιορισμού των μετακινήσεων, αλλά και για την προστασία των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, καλό θα ήταν να γίνεται μια αρχική διαλογή των περιστατικών που χρήζουν άμεσης κτηνιατρικής φροντίδας.
Πρώτα επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον κτηνίατρο
Γι’ αυτό, αρχικά επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον κτηνίατρό σας. Συζητήσετε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το κατοικίδιό σας, έτσι ώστε να εκτιμήσει μήπως δεν είναι αναγκαία η επίσκεψή σας, καθώς θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα εσείς, στο σπίτι.
Επίσης, η τηλεφωνική επικοινωνία είναι χρήσιμη επειδή πολλά ιατρεία αυτόν τον καιρό λειτουργούν με διαφορετικό ωράριο, ή/και δέχονται μόνον κατόπιν ραντεβού.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας θα πρέπει να αναφερθεί αν ο ιδιοκτήτης του ζώου ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες που έχουν πρόβλημα με τον ιό, αρρώστησε, ή είχε επαφές με άτομα που έχουν νοσήσει, έτσι ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το προσωπικό, αλλά και να τροποποιηθεί επαρκώς η διαχείριση του ζώου (π.χ. παραλαβή και επιστροφή του ζώου από το προσωπικό του ιατρείου στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο).
Πώς πρέπει να συμπεριφερθείτε στο κτηνιατρείο
Αν, όντως, χρειάζεται το ζώο σας να προσκομιστεί στο ιατρείο, συμπληρώνετε αρχικά τις κατάλληλες αιτήσεις, με αιτιολογία, είτε Β1, είτε Β6. Θα πρέπει να υπάρχει μόνον ένας συνοδός ανά κατοικίδιο και, εννοείται αυτός δεν θα πρέπει να ανήκει στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού μας.
Στον χώρο αναμονής, καλό είναι να βρίσκονται δύο τρία άτομα, το πολύ, κι αυτά με επαρκή απόσταση μεταξύ τους. Καλύτερα, να περιμένετε λίγο στους εξωτερικούς χώρους του ιατρείου. Επίσης, ο συνοδός θα πρέπει να φορά γάντια μιας χρήσης, καθώς και μάσκα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ιατρείο.
Παρόλο που ζούμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε τις ανάγκες και την υγεία των μικρών μας φίλων. Για οποιοδήποτε πρόβλημα πιστεύετε ότι υπάρχει με το κατοικίδιό σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας, και αυτός θα σας κατευθύνει κατάλληλα».
Δείτε επίσης
Κουτάβι: Γιατί είναι σημαντικό να μάθει ότι ο κόσμος του όλος δεν είναι η αυλή
Μαλτέζ: Μικρούλης, πανέξυπνος και ιδανικός για τους αλλεργικούς