Το πλούσιο σε λίπος μεδούλι των οστών από τα κουφάρια μεγαλύτερων ζώων που είχαν ήδη σκοτωθεί και φαγωθεί από άλλους θηρευτές είναι αυτό που πρωτοδοκίμασε ο πρωτόγονος άνθρωπος και όχι το κρέας από τα ζώα που ο ίδιος κυνηγούσε. Η νέα αυτή θεωρία προκαλεί και ανατρέπει την υπάρχουσα θεωρία των ανθρωπολόγων ότι η πρόσληψη κρέατος ήταν αυτή που πυροδότησε την εξέλιξη του ανθρώπου.
«Οι πρόγονοί μας άρχισαν να δοκιμάζουν λίπος πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που εξηγεί γιατί το λαχταράμε τόσο σήμερα» δήλωσε η Jessica Thompson, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale και βασικός συγγραφέας της εν λόγω έρευνας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλούσιο σε λίπος μεδούλι των μακριών οστών των σκοτωμένων ζώων αποτελούσε μια τεράστια θρεπτική πηγή σε ένα σχετικά φτωχό διατροφικά περιβάλλον, και πιθανώς να έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην εξέλιξη του ανθρώπου.
Η Δρ. Thompson εξηγεί ότι η διαφορά ανάμεσα στην πρόσληψη του κρέατος των θηραμάτων ή του μυελού των οστών σπάζοντας τα οστά των ζώων ίσως μας φαίνεται μικρή, αλλά δεν είναι. Ο λόγος είναι ότι η διατροφική αξία του λίπους του μυελού έναντι της καθαρής πρωτεΐνης του κρέατος είναι μεγάλη, ενώ απαιτούνται και διαφορετικές τεχνικές για την πρόσληψή τους. Με απλά λόγια στην μία περίπτωση απατούνται αιχμηρά εργαλεία για την επίθεση σε ζώα, ενώ στην άλλη αρκεί το σπάσιμο των οστών των ήδη σκοτωμένων ζώων με μια πέτρα.
«Οι πρόγονοί μας ήταν μάλλον παράξενα πλάσματα» εξηγεί η Δρ. Thomson και συνεχίζει: «Μάλλον δεν ήταν καλοί στο σκαρφάλωμα, όπως οι χιμπαντζήδες, αλλά ούτε και στο έδαφος. Επομένως τι μπορεί να έκανε ο πρώτος όρθιος πίθηκος που περπατούσε και τον διαφοροποίησε από τους άλλους; Εκείνη τη εποχή [Πλειόκαινος εποχή πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια] υπήρχε ήδη μια μικρή αύξηση στον εγκέφαλο τους. Με ποιο τρόπο αυτή τροφοδοτούνταν;».
Η θεωρία της Δρ. Thompson και των συνεργατών της είναι ότι οι πρώτοι άνθρωποι καθώς εξερευνούσαν τα κουφάρια των σκοτωμένων ζώων χρησιμοποιούσαν πέτρες για να σπάσουν τα κόκαλα και έτσι ανακάλυψαν το πολύτιμο και θρεπτικότατο μεδούλι. Η πλούσια τροφοδοσία σε λίπος είναι και αυτή που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, πολύ πριν ο πρώτος άνθρωπος ανακαλύψει την φωτιά, αλλά και τα πρώτα εργαλεία.
Βάσει της «υπόθεσης του λίπους» και της νέας θεωρίας οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι οι επιστήμονες πρέπει να ξεκινήσουν να αναζητούν ίχνη σπασμένων οστών, ως σημάδια της συμπεριφοράς των πρωτόγονων ανθρώπων. Συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τα θραύσματα των οστών που ανακαλύπτονται μπορεί να αποκαλυφθούν στοιχεία μιας συμπεριφοράς που παρέμενε ως τώρα άγνωστη.