Η πρόωρη εκσπερμάτιση επηρεάζει έναν στους τρεις άνδρες και από την Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής ορίζεται ως εκσπερμάτιση «μέσα σε ένα λεπτό». Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος και να καταστρέψει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού ή ακόμα και έναν γάμο.
Κάποιες από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να οφείλεται τόσο ψυχολογικούς όσο και σε βιολογικούς παράγοντες, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι υπάρχει γενετικό στοιχείο ή ότι σχετίζεται με φλεγμονή του προστάτη (γνωστή ως προστατίτιδα), διαταραχές του θυρεοειδούς ή προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες.
Σε μια προσπάθεια εύρεσης τρόπου αντιμετώπισης του εν λόγω προβλήματος, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane και πολλών άλλων κέντρων στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν πρόσφατα μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine και κατά την οποία ορισμένοι από τους 88 συμμετέχοντες με πρόωρη εκσπερμάτιση λάμβαναν καθημερινά ένα νέο φάρμακο με την ουσία cligosiban και κάποιοι ένα εικονικό φάρμακο (placebo).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά την έναρξη της δοκιμής η οποία διήρκησε έξι εβδομάδες, ο μέσος χρόνος που χρειαζόταν ένας άνδρας για να έρθει σε οργασμό ήταν 33 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυξήθηκε κατά 3,8 φορές στους άνδρες που έλαβαν cligosiban, αριθμός πάνω από διπλάσιος σε σχέση με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Η πρώτη αυτή δοκιμή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς έδειξε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης τέσσερις φορές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Σε νέα κλινική δοκιμή του φαρμάκου που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, μάλιστα, ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους 200 στα 29 κέντρα δοκιμών στις ΗΠΑ.
Ο καθηγητής Raj Persad, συμβουλευτικός ουρολόγος στην Bristol Urology Associates, αναφέρει σχετικά: «Τα αποτελέσματα αναμένονται με ανυπομονησία για αυτή τη σύνθετη κατάσταση που δύσκολα κατανοούμε. Προς το παρόν είναι ελάχιστα αυτά που ξέρουμε ως ευεργετικά για την πρόωρη εκσπερμάτιση και οι εναλλακτικές λύσεις θα είναι ευπρόσδεκτες, ιδιαίτερα εάν αποδειχθεί ότι δεν είναι τοξικές ή δεν παρεμβαίνουν στην συνήθη ανδρική φυσιολογία».
Πώς λειτουργεί το φάρμακο
Το νέο φάρμακο, που περιέχει την ουσία cligosiban, ουσιαστικά λειτουργεί ως «ανταγωνιστής της ωκυτοκίνης», δηλαδή σταματά τη δέσμευσή της στα κύτταρα του σώματος.
Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που διαδραματίζει βασικό ρόλο στη συμπεριφορά – από το να ενθαρρύνει τη σύνδεση της μητέρας με το μωρό και τη γαλουχία, μέχρι την ενσυναίσθηση, τη γενναιοδωρία και τον οργασμό.
Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ωκυτοκίνης στο αίμα των ανδρών αυξάνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής διέγερσης και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης. Μια θεωρία που υποστηρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη εμπλέκεται στους μηχανισμούς που ενεργοποιούν την απελευθέρωση του σπέρματος.
Η ιδέα πίσω από το φάρμακο είναι ότι, εάν αυτή η ορμόνη – που χαρακτηριστικά λέγεται και «ορμόνη της αγάπης» – μπορεί να αποκλειστεί από τον οργανισμό, τότε η στιγμή της εκσπερμάτισης μπορεί να καθυστερήσει.
Οι μέχρι τώρα θεραπείες, πάντως, περιλαμβάνουν συμβουλευτική για τη μείωση των επιπέδων άγχους και τη χρήση τοπικών αναισθητικών κρεμών για τη μείωση της ευαισθησίας στην περιοχή. Επιπλέον, κάποιες φορές συνταγογραφούνται ορισμένα αντικαταθλιπτικά, καθώς μια από τις παρενέργειές τους είναι η καθυστέρηση του οργασμού.