Ακόμα περισσότερη αυτοσυγκράτηση ζήτησε από τους πολίτες ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει μέχρι τις 6 Απριλίου.
«Είμαι λίγο αυστηρότερος απ ότι οι υπόλοιποι… Θα ήθελα ακόμη περισσότερη αυτοσυγκράτηση και αυτοπεριορισμό, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη δυνατότητα μετάδοσης» είπε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ. Τασούλας απάντησε «όχι απλώς μπορεί, πρέπει να υπάρξουν αν τα πράγματα το επιβάλλουν». «Η κυβέρνηση επιβάλλεται κάθε τόσο να αυστηροποιεί τα μέτρα που παίρνει γιατί προφανώς υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές οι οποίες επιβάλλουν αυτές τις αυστηροποιήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται άμεσα ούτε με φάρμακο, ούτε με εμβόλιο, αντιμετωπίζεται μόνο με την αποφυγή επαφών και άσκοπων μετακινήσεων. Οπότε, θα μπορούσε να είμασταν και καλύτερα εγώ πιστεύω. Βεβαίως η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ανταποκρίνεται σ’ αυτό. Υήρξαν όμως και συμπεριφορές οι οποίες ήταν απολύτως απαράδεκτες, απόλυτης ανευθυνότητας οι οποίες και θα φανεί τι επίπτωση έχουν δημιουργήσει σε 10-14 ημέρες από τώρα» συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε «αυτές τις ημέρες, σήμερα, χθες, αύριο, βλέπουμε τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της ανακοίνωσης του κλεισίματος των σχολείων που έγινε πριν δύο εμβδομάδες. Αυτά που κάνουμε τώρα και περιοριζόμαστε ακόμη περισσότερο μετά την κυριακάτικη ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη θα τα δούμε τα αποτελέσματα σε 10 ημέρες με δύο εβδομάδες και ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα. Γιατί αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο πράγματα: Τρέχει ο ιός που έχει μια πολύ ισχυρή τάση να εξαπλώνεται και τρέχει και το φρένο που εμείς πρέπει να του βάλουμε και πρέπει εμείς να είμαστε πιο μπροστά απ’ τον ιό, ή αν δεν είμαστε πιο μπροστά να μπορούμε τουλάχιστον την καμπύλη εξαπλωσης του ιού να την κρατήσουμε όσο πιο χαμηλά γίνεται και να μην έχουμε έξαρση».
Κατά την εκτίμηση του προέδρου της Βουλής η Ελλάδα πάει «καλύτερα από άλλες χώρες σ’ αυτό το κομμάτι γιατί η κυβέρνηση πήρε εγκαίρως μέτρα και γιατί η μεγάλη πλειοψηφία ανταποκρίθηκε. Από κει και πέρα δεν υπάρχει περιθώριο για καμία ανακούφιση, για κανέναν εφησυχασμό, τα δύσκολα είναι μπροστά μας».
«Όλα αυτά δίνουν χρόνο, όλα αυτά που κάνουμε, που φρενάρουμε την εξάπλωση, δίνουν χρόνο και στο σύστημα υγείας, και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την είσοδο σοβαρών κρουσμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν» πρόσθεσε για τα μέτρα ο κ. Τασούλας υπογραμμίζοντας ότι «αν ξαφνικά υπάρξει ανάγκη να νοσηλευτούν εκατοντάδες σοβαρά κρούσματα το πράγμα θα είναι αδιανόητο, θα είναι ανυπόφορο. Γι’ αυτό χρειάζεται χρόνος».
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε «αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε και θα το ξεπεράσουμε, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε και θα μεγενθύνουμε την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε αυτή την περιπέτεια. Και μετά απ’ αυτή την περιπέτεια έχουμε μια δεύτερη περιπέτεια να αντιμετωπίσουμε, την ανάταξη της οικονομίας και σ’ αυτό τον τομέα η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της, γιατί αυτό δεν πλήττει την Ελλάδα μόνο, πλήττει την παγκόσμια κοινότητα. θα υπάρξουν και πρέπει να υπάρξουν παγκόσμιες πρωτοβουλίες».
«Βλέπουμε ότι η ΕΕ σπάει ταμπού τα οποία την είχαν καθηλώσει. Ας πούμε η χθεσινή απόφαση των ΥΠΟΙΚ να εφαρμόσουν την ρήτρα γενικής διαφυγής, που απελευθερώνει πόρους. Από σήμερα, από αύριο γύρω στο 1.400.000 συμπολίτες μας θα είναι δικαιούχοι αυτης της ενίσχυσης των 800 ευρώ χάρη και σε αυτή την απελευθέρωση την οικονομική του 3,5% που δεν ισχύει πλέον. Αλλά μετά με το καλό θα πρέπει να αναληφθεί παγκοσμίως μια πρωτοβουλία ανάλιογη με αυτή που αναλήφθηκε το καλοκαίρι του 1944 στο Μπρέτον Γουντς και είχε χαράξει την μεταπολεμική αρχιτεκτονική και οδήγησε στην έξαρση της ανάπτυξης της δεκαετίας του 50 και του 60» κατέληξε ο κ. Τασούλας.
Διαβάστε επίσης:
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εικόνα συμμόρφωσης στην πρεμιέρα – Νέες διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις