Τις μέρες αυτές, βιώνουμε μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Είμαστε σε πόλεμο! Ο εχθρός Covid-19 είναι αόρατος, περίεργος και αλλοπρόσαλλος. Βολτάρει στην κοινότητα και κτυπά την πόρτα μας. Δεν του την ανοίγουμε και… μένουμε μέσα!
Μένουμε σπίτι και τηρούμε – με ευλάβεια – τα μέτρα και τις οδηγίες των αρμοδίων Φορέων (ΕΟΔΥ κ.ά) και των ειδικών υπηρεσιών των επαγγελματιών υγείας, τους οποίους και ευγνωμονούμε. Για να κερδίσουμε αυτόν τον «Άγνωστο Πόλεμο», οφείλουμε να ακούμε τα SOS μηνύματα του αγαπητού «μαρκόνι» Παπαδόπουλου και τα παραγγέλματα του αυστηρού «αρχικελευστή» Χαρδαλιά. Να ακολουθούμε την πορεία που ιχνηλατούν οι αξιόλογοι γιατροί μας (λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι κ.ά) υπό τις προφητικές οδηγίες του αγίου στρατηλάτη Τσιόδρα.
Δυστυχώς, στη φάση αυτή δεν έχουμε άλλα όπλα εκτός από τη «συμμόρφωση προς τας υποδείξεις». Εμβόλιο και ειδικά φάρμακα δεν υπάρχουν. Η μόνη επιλογή μας είναι η πρόληψη με καταφύγιο το ίδιο μας το σπίτι. Και μέσα σ΄ αυτό όμως, θα πρέπει να τηρούμε τα προτεινόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κρατάμε αποστάσεις κοινωνικά, αλλά πλησιάζουμε συναισθηματικά ο ένας τον άλλον. Φροντίζουμε ιδιαιτέρως τα μοναχικά άτομα και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (σ’ αυτές, προστίθενται τώρα και οι παχύσαρκοι).
Πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι – μαζί με τα όπλα αυτά – δεν θα ήταν άσκοπο να μπουν στη μάχη κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές και προτιμήσεις. Αυτές, θα μπορούσαν να ενισχύουν την ανοσοποιητική μας φαρέτρα και να αμυνθούμε καλύτερα απέναντι στον Covid-19. Βέβαια, οι παράμετροι συμπεριφοράς του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δεν είναι απόλυτα ταυτοποιημένες, αφού – εξ ορισμού – πρόκειται για ένα «σύστημα» με πολλές μεταβλητές (πολυπαραγοντικό). Ο κάθε οργανισμός συμπεριφέρεται διαφορετικά, ο εχθρός – ιός είναι επιθετικός, η συμπεριφορά του σχεδόν άγνωστη και τα επιστημονικά/επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.
Πάντως – από τις μέχρι τώρα αναφορές – φαίνεται ότι ο Covid-19 «εκδηλώνεται» περισσότερο καταστροφικά στα ιδιαιτέρως ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Αυτό το στοιχείο όμως ενθαρρύνει προσπάθειες τόνωσης και – σε βάθος χρόνου – ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Για αυτό, αξίζει να επιστρατευθεί η εφεδρεία των διατροφικών επιλογών και στρατηγικών. Ούτως ή άλλως, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, αποτελεί θεμέλιο λίθο της ευζωίας του ανθρώπου. Γενικότερα, δεν μπορούμε να απαξιώσουμε τη συμβολή ενός υγιεινού διαιτολογίου, στην ψυχοσωματική μας υγεία.
Σύμφωνα με διεθνείς – διεπιστημονικές τεκμηριώσεις, ανάλογες διατροφικές επιλογές και στρατηγικές αντικατοπτρίζονται στο Μεσογειακό Διαιτολόγιο. Αυτό δηλαδή που βασίζεται στα: οπωροκηπευτικά, δημητριακά (ολικής άλεσης), όσπρια και ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, και θαλασσινά – κυρίως ψάρια. Σε όσα δηλαδή τρόφιμα αποτελούν πηγές των κρίσιμων για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού συστατικών και βέβαια, την πρόληψη πολλών ασθενικών καταστάσεων αυτού Τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα είναι πλούσια σε βιταμίνες (κυρίως C, Α, D, Ε, και μερικές του συμπλέγματος Β), ιχνοστοιχεία (κυρίως Ψευδάργυρο, Σελήνιο, Σίδηρο, Χαλκό), ω-3 ακόρεστα λιπαρά και πολλές άπαχες πρωτεΐνες. Αυτά τα συστατικά, εκτός των άλλων «προσφορών» στον οργανισμό μας, ενισχύουν και το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Τα τελευταία χρόνια, στις προτάσεις πολλών ειδικών επιστημόνων για υγιεινή διαβίωση και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού προστέθηκαν μάλιστα και τα ονομαζόμενα τροφοφάρμακα (nutraceuticals), που αποτελούν τη βάση για τα γνωστά συμπληρώματα διατροφής. Και αυτών η αξία εντοπίζεται στη συνεργιστική υποστήριξη και άλλων μεταβλητών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Δεν αποσκοπούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία κάποιας ασθένειας αλλά σε ένα ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην «εκ των έσω» άμυνα του οργανισμού.
Επιπλέον, ένα ισορροπημένο και με μέτρο Μεσογειακό Διαιτολόγιο προασπίζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία, τη φυσική και πνευματική ευρωστία και διασφαλίζει την ευεξία του οργανισμού. Βοηθά ακόμα τη δράση και άλλων παραγόντων που πρέπει να συνεργάζονται για το «ευ ζην», αλλά και την αντιμετώπιση του Covid-19. Αυτές είναι: η συστηματική άσκηση (σωματική και πνευματική), η επαρκής ενυδάτωση, η αποχή από κάπνισμα, ο ποιοτικός ύπνος και η θετική ψυχική συμπεριφορά (σύνεση-ψυχραιμία-αισιοδοξία). Η τελευταία «καταλύεται» από συναφείς δραστηριότητες όπως: ο διαλογισμός και η σωστή διαχείριση του χρόνου.