Τα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν ήδη παράταση των μέτρων καραντίνας που επιβλήθηκαν σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ιταλία στις 12 Μαρτίου λήγουν κανονικά στις 25 του μηνός. Όμως η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια, ώστε ήδη ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί να παραταθεί η ισχύς τους.
«Τα μέτρα που λάβαμε πρέπει να παραταθούν πέραν της αρχικής προθεσμίας» δήλωσε ο Κόντε, προσθέτοντας: «Δεν θα γυρίσουμε άμεσα στη ζωή, όπως ήταν πριν».
Η Ιταλία ανακοίνωσε την Τετάρτη 475 θανάτους σε μία ημέρα. Με ένα αντίστοιχο αριθμό και την Πέμπτη θα ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών την Κίνα, η οποία επισήμως μετά 3.130 απώλειες.
Η Γαλλία οδεύει επίσης σε παράταση της δεκαπενθήμερης προθεσμία των μέτρων, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστενέρ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διστακτικοί να δώσουν μία ημερομηνία λήξης των έκτακτων μέτρων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται.
H EE έχει θέσει σε ισχύ ήδη αυστηρούς κανόνες για το ποιος εισέρχεται εντός των συνόρων της.
Στη Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα, εφόσον χρειαστεί. Στη χώρα έχουν κλείσει τα σχολεία, αλλά δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις συναθροίσεις.
Στη Βρετανία o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να αλλάζει την αρχική του στάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναμένεται να επιβάλλει περιορισμούς τουλάχιστον στο Λονδίνο.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα τίθεται για τις επόμενες 15 ημέρες σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Εντούτοις, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δεν απέκλεισε το καθεστώς αυτό να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.