*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Με απόλυτη ψυχραιμία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε χθες εφιαλτικές δηλώσεις για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοιού στη χώρα του μετά από τη σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε για να θωρακίσει τους συμπολίτες του δεν ήταν αυτά που περίμεναν οι ειδικοί με αποτέλεσμα να τον επικρίνουν δριμύτατα σε δηλώσεις του στον βρετανικό Τύπο.
Την ώρα που πολλές χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις εφαρμόζουν την τηλεργασία, ο ίδιος και οι αρμόδιοι επιστημονικοί σύμβουλοι που τον πλαισίωσαν, δήλωσε ότι πρέπει να είναι σε απομόνωση όποιος έχει επίμονο βήχα που εμφανίστηκε τώρα ή πυρετό για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Για τον Τζόνσον το προληπτικό μέτρο που θεωρείται υψίστης σημασίας είναι ότι οι Βρετανοί πρέπει να πλένουν τα χέρια τους επί 20 δευτερόλεπτα – και να μείνουν στο σπίτι τους για επτά ημέρες εάν έχουν επίμονο βήχα ή υψηλό πυρετό.
O πρώην υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Τζόνσον: «Είναι εκπληκτικό ότι σχετικά με την κρίση δεν κάνουμε τίποτα». Ο ίδιος τόνισε στο BBC ότι είναι απορίας άξιο γιατί η χώρα δεν κάνει τίποτα αν και βρίσκεται μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν φθάσει στην κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μπαχράτ Πανκχάνια, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter διερωτάται πώς θα καταφέρουμε να επιτύχουμε την καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού εάν δεν λάβουμε αυστηρά μέτρα. «Καθυστέρηση σημαίνει να κάνεις τα πάντα για να μην δημιουργήσεις νέα κρούσματα», τόνισε.
«Το μήνυμα πρέπει να είναι πιο σαφές από τον πρωθυπουργό. Θα ήθελα πιο σαφείς οδηγίες για τους εργοδότες που πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.
Η καθηγήτρια Τζένιφερ Ρον, επικεφαλής του Κέντρου Βιολογίας στο University College του Λονδίνου εξηγεί πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και των θανάτων και παράλληλα να μην προκαλέσει υπερβολική ζημιά στην οικονομία. «Προσωπικά πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν πήρε αρκετά μέτρα. Νομίζω ότι ήταν σοφό να δώσουμε εντολή σε όποιον έχει συμπτώματα να απομονωθεί για επτά ημέρες αλλά θα ήθελα να δω μια πιο ισχυρή απάντηση για μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν τώρα», πρόσθεσε.
Πάντως η Βρετανία, όπως είπε ο Μπόρις Τζόνσον, περνά πλέον από τη φάση των προσπαθειών συγκράτησης του ιού στα μέτρα για την καθυστέρηση διασποράς του.
Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει ότι «περισσότερες οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους ανθρώπους πριν την ώρα τους» ενώ πρόσθεσε ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από τη γρίπη και ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος απέχει ακόμα μερικές εβδομάδες. Το γεγονός όμως ότι η απόφαση της κυβέρνησης και των αρχών δημόσιας υγείας είναι να μην κλείσουν για την ώρα τα σχολεία, καθώς η επιστημονική σύσταση είναι ότι θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό, δέχεται πυρά από πολλά μέτωπα.
Τόνισε ωστόσο ότι, αυτή η απόφαση συνεχώς θα επανεξετάζεται, όπως και η πιθανότητα απαγόρευσης μεγάλων δημοσίων εκδηλώσεων, όπως οι αθλητικές δραστηριότητες.
Ο ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος τη κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπε ότι η τροχιά του ιού στη Βρετανία δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται περίπου στην κατάσταση που ήταν η Ιταλία προ τεσσάρων εβδομάδων. Πρόσθεσε ότι αν και τα εντοπισμένα κρούσματα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι 590, το πιθανότερο είναι πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεταξύ 5000 και 10000. Αποκάλυψε επίσης ότι 20 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός: Τι κάνω αν πιστεύω πως έχω προσβληθεί
Τα πάντα για τον κορωνοϊό: Συμπτώματα – Οδηγίες – Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία
Κορωνοϊός – Συμπτώματα: Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε – Βασικές οδηγίες