Έξι νομοί, 5 νοσοκομεία, 84 ασθενείς, 27 νοσηλείες, 57 απομονώσεις κατ´ οίκον: αυτός είναι ο απολογισμός, όπως τον αποτυπώνουν (κάποιοι) αριθμοί, της μέχρι τώρα πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε πριν από 13 ημέρες. Η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Ανάμεσα στα 84 περιστατικά, είναι και δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της «ασθενούς μηδέν» στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί.
Η αυξημένη δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες έξι ημέρες, και η οποία είχε ως επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα και τα «εισαγόμενα» κρούσματα από το Ισραήλ, σημείωσε μια καμπή, μία κομβική μετάβαση, την οποία επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας: εντοπίστηκαν τα πρώτα τέσσερα κρούσματα της νόσου Covid-19, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης, δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης αυτών των ατόμων στον ιό είτε μέσω ταξιδιού σε ενδημική χώρα είτε μέσω επαφής με πρόσωπο που έχει ταξιδέψει ή που έχει νοσήσει.
Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο όπως έχει υπογραμμίσει και άλλες φορές ο ειδικός, ο εντοπισμός κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης της νόσου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη φάση της διασποράς του ιού. Τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οπότε ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν και στην Ελλάδα. Είναι μια απόδειξη ότι «ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη μας» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και ότι μπορεί να μεταδίδεται και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, που αποτελούν δηλαδή εστίες μετάδοσης χωρίς να το γνωρίζουν.
Αυτοί οι τέσσερις «αχαρτογράφητοι» ασθενείς βρίσκονται στην Αττική, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και νοσηλεύονται με πνευμονία. Η διαπίστωση ότι έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό έγινε στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που διεξάγεται πλέον σε περιστατικά που νοσηλεύονται με πνευμονία και για την οποία δεν προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο άλλη αιτία, όπως πχ η γρίπη.
Επίσης, στην Αττική εντοπίστηκαν και οι πρώτοι τρεις αλλοδαποί προσβληθέντες απο τον κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για εργαζόμενους της Ισραηλινής πρεσβείας στη χώρα μας.
Από τους 27 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία αναφοράς, οι οκτώ νοσηλεύονται στην Αττική, οι έξι στο Σωτηρία και οι δύο στο Αττικόν. Μία ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται άλλα τέσσερα άτομα – ήταν το πρώτο νοσοκομείο που είχε νοσηλεύσει ασθενή που είχε προσβληθεί από κορωνοιό. Υπάρχει και ένας ασθενής που δεν νοσηλεύεται, με την επιβεβαίωση αυτού του κρούσματος όμως τέθηκε στον χάρτη με τις περιοχές όπου εντοπίστηκε κορονοιός και η Εύβοια.
Από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν πιθανόν να δίδονται και τα πρώτα εξιτήρια καθώς συμπληρώνονται για κάποιους ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα
το διάστημα των 14 ημερών που κατά τους επιδημιολόγους μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοιός. Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοιό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το ιικό φορτίο των ασθενών ελέγχεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις οι οποίες πρέπει να είναι αρνητικές, ενώ η παρακολούθηση τους θα συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος σε ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα το έχει σηκώσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όπου νοσηλεύονται 14 ασθενείς, οι δύο εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Από τους συνολικά 84 ασθενείς που νοσούν με νόσο Covid-19, οι 56 προέρχονται από την ομάδα των ταξιδιωτών της Ηλείας στο Ισραήλ, είναι είτε οι ίδιοι είτε επαφές τους.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Στην Αθήνα και τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα στη χώρα