Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός λόγω της μοναδικής του ψυχοσύνθεσης και των εξωτερικών χαρακτηριστικών του. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που είναι πιο ξεχωριστοί, όπως ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου, ο Declan Irvine, ο Umberto Poli, ο Peter Kusztor και ο Stephen Clancy. Συνδετικός κρίκος, η αγάπη τους για τον αθλητισμό αλλά και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, που αντί να μπει εμπόδιο στα όνειρά τους, έγινε ένας διαφορετικός τρόπος ζωής και κίνητρο για κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου, θα μπορούσε να είναι αναγνωρίσιμος στην Ελλάδα, μόνο λόγω του επωνύμου του, αφού οι φυσικοί χυμοί της Οικογένειας Χριστοδούλου βρίσκονται σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ωστόσο, ξεχωρίζει ως αθλητής τριάθλου, έχοντας λάβει μέρος σε αγώνες IRON MAN (ο πιο απαιτητικός μονοήμερος αγώνας αφού οι αθλητές καλύπτουν περίπου 4 χλμ. κολύμβησης, 180 χλμ. ποδήλατο και Μαραθώνιο 42,2χλμ.) στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Λάτρης του αθλητισμού από παιδί, έχει ασχοληθεί με όλα τα extreme sports, αλλά τον κέρδισε το τρίαθλο (κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο).
Το ygeiamou.gr τον συνάντησε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ταξίδεψε μαζί του στη Ρόδο με αφορμή δύο μεγαλύτερα ποδηλατικά γεγονότα που διοργανώθηκαν στο Νησί των Ιπποτών για το 2020. Ο Αλέξανδρος είναι μέλος της ελληνικής Novo Nordisk Team μεταδίδοντας με κάθε δυνατή ευκαιρία το μήνυμα «Τρέχουμε για να αλλάξουμε τον Διαβήτη».
Εδώ και 27 χρόνια έχει διαγνωστεί με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, κι αυτό τον κάνει διπλά ξεχωριστό καθώς η νόσος δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην αγάπη του για τον αθλητισμό και τη ζωή.
Στην Ελλάδα, από σακχαρώδη διαβήτη πάσχουν συνολικά 973.806 άτομα σύμφωνα με δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ για το έτος 2019, αποτελώντας το 9% του πληθυσμού της χώρας. Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (Ινσουλινοεξαρτώμενος) έχουν 47.315 άτομα.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) είναι μια ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ή εφηβική ηλικία και έχει αυτοάνοση αιτιολογία, δηλαδή ο ίδιος ο οργανισμός μέσω αντισωμάτων που παράγει επιτίθεται και καταστρέφει τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη ή μηδενική έκκριση ινσουλίνης. Το 85% των περιστατικών με ΣΔτ1 εμφανίζεται σε ηλικία μικρότερη των 20 ετών με μέση ηλικία εμφάνισης τα 14 έτη.
Η εξέλιξη του είναι συνήθως σταδιακή και δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Ο οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει την ανοσολογική αντίδραση προς τα β-κύτταρα του παγκρέατος πολύ πριν γίνει εμφανές οποιοδήποτε σύμπτωμα. Η ανοσολογική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί αυτόματα ή να συμβεί μετά από κάποια εξωγενή αιτία, όπως κάποια μόλυνση ή ίωση.
Τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα του ΣΔτ1 είναι: Ανεξήγητα γρήγορη απώλεια βάρους, Πολυδιψία, Ευερεθιστότητα, Θολή όραση, Αδυναμία και υπερβολική κόπωση λόγω απώλειας πρωτεϊνών, νερού και ηλεκτρολυτών, Ξηρότητα, κνησμός δέρματος και Λοιμώξεις ή τραύματα που αργούν να επουλωθούν.
Τα άτομα με Διαβήτη αυτού του τύπου πρέπει να λαμβάνουν εξωγενώς ινσουλίνη για να επιβιώσουν.
«Τελείωνα τη Β’ Γυμνασίου όταν ξαφνικά μέσα σε έναν μήνα έχασα 18 κιλά. Όντας ως οικογένεια όλοι πολύ υγιείς, κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι πίσω από την απότομη απώλεια βάρους κρυβόταν ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1. Ο βιοχημικός έλεγχος που πρότεινε μια οικογενειακή φίλη, Μικροβιολόγος, αποκάλυψε ότι πράγματι, η αιτία ήταν ο Διαβήτης τύπου 1. Όταν εισήχθη στο Νοσοκομείο ΄Ιπποκράτειο΄ ήμουν σε κωματώδη κατάσταση και οι γονείς μου σε πανικό», θυμάται ο Αλέξανδρος.
Έμεινε 12 ημέρες στο νοσοκομείο πιστεύοντας ότι «έχει τελειώσει ο χρόνος». Το εφηβικό μυαλό του ήταν δύσκολο να επεξεργαστεί δυσνόητες ιατρικές πληροφορίες και οδηγίες που αφορούσαν τη ζωή του, από τούδε και στο εξής με τον Διαβήτη και τους περιορισμούς που συνεπάγεται η νόσος. «Έρχεται, όμως, η ζωή και βάζει με έναν ‘μαγικό’ τρόπο τα πράγματα στη σωστή διάσταση. Στο “Ιπποκράτειο” πήρα το μεγαλύτερο μάθημα ζωής. Στο διπλανό κρεβάτι, νοσηλευόταν τότε ένα παιδί στην ηλικία μου περίπου. Έπασχε από λευχαιμία. Ρώτησα να μάθω τι ήταν αυτό. Καρκίνος του αίματος που είπαν και μου εξήγησαν ότι η μάχη που έδινε ήταν άνιση. Τελικά δεν τα κατάφερε. Ο καρκίνος νίκησε. Κι εγώ πήρα το μεγαλύτερο μάθημα ζωής. Και δεν αναρωτήθηκα ποτέ από τότε “γιατί σε μένα”», λέει.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 αποτελεί εδώ και 27 χρόνια για τον Αλέξανδρο τρόπο ζωής και όχι εμπόδιο. Παραμένει δραστήριος επαγγελματικά, έχει μια όμορφη οικογένεια και προσπαθεί να εμφυσήσει την αγάπη του για τον αθλητισμό στα δύο παιδιά του. «Είναι στο χέρι μας να μη μας παίρνει από κάτω. Παραμένω δραστήριος γιατί αυτό με βοηθά να μην πέφτω ψυχολογικά. Ο αθλητισμός με έχει μάθει να αντιμετωπίζω πειθαρχημένα και υπεύθυνα και τον Διαβήτη. Φυσικά σύμμαχος μου διαχρονικά στη συνύπαρξη με τον Διαβήτη ήταν και είναι ο θεράποντας ιατρός μου. Το μυστικό είναι να έχεις έναν γιατρό δίπλα σου που να σε βοηθά να βρεις μέσα σου τις απαντήσεις για όλα σε προβληματίζουν», καταλήγει ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου.
Team Novo Nordisk Pro Cycling
Η Novo Nordisk, μια φαρμακευτική εταιρεία με μακρά παράδοση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, δεν αναπτύσσει απλά θεραπείες για τη νόσο, αλλά μάχεται με κάθε τρόπο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την πάθηση ώστε οι πάσχοντες να απολαμβάνουν τη ζωή τους στο μέγιστο.
Η ομάδα ποδηλασίας της Novo Nordisk, λαμβάνει μέρος σε παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, με στόχο όχι μόνο την αθλητική πρωτιά, αλλά να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, επιμόρφωσης και ενδυνάμωσης όλων όσων νοσούν από Διαβήτη.
Δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και η επαγγελματική ομάδα απαρτίζεται σήμερα από 16 αθλητές-πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Λαμβάνει μέρος σε αγώνες ποδηλασίας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ασία. Το 2019 έλαβε μέρος σε 24 αγώνες σε 15 χώρες, κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις. Παράλληλα, οι αθλητές δεν χάνουν την ευκαιρία όπου βρεθούν να διαδώσουν μηνύματα για μια καλύτερη ζωή με τον Διαβήτη.
Η ομάδα της Novo Nordisk “Team Novo Nordisk Pro Cycling” την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 συμμετείχε στο παγκόσμιο ποδηλατικό γεγονός “International Rhodes Grand Prix 2020”, όπου διεξήχθη στο νησί των ιπποτών με απόλυτη επιτυχία.
Μία εβδομάδα αργότερα, από την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 έως και την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 η ομάδα “Team Novo Nordisk Pro Cycling” συμμετείχε στο ποδηλατικό γεγονός “International Tour of Rhodes 2020” που διοργανώθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά στο νησί της Ρόδου, διανύοντας περισσότερα από 458 αγωνιστικά χιλιόμετρα και τις τρεις μέρες του αγώνα.
Το ygeiamou.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τέσσερις αθλητές της ομάδας. Ο Declan Irvine από το Newcastle της Αυστραλίας διαγνώστηκε σε ηλικία 12 ετών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, αλλά όπως λέει «πότε και τίποτα δεν με εμπόδισε να αθλούμαι. Και θέλω με κάθε ευκαιρία να μεταδίδω αυτό το μήνυμα. Θέλω να κάνω όσα περισσότερα χρόνια μπορώ ποδηλασία σε επαγγελματικό επίπεδο, με την υποστήριξη όλου του ιατρικού team της ομάδας αλλά και της οικογένειας μου».
Ο Umberto Poli από τη Verona της Ιταλίας, είναι ο νεότερος αθλητής της ομάδας. Διαγνώστηκε σε ηλικία 16 ετών. Θυμάται να κάνει ποδηλασία από έξι ετών και ο Διαβήτης Τύπου 1 έγινε το «εισιτήριο» του για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό. «Όταν μπήκα στην ομάδα αισθάνθηκα ότι ξεκινούσε η ωραιότερη περιπέτεια της ζωής μου», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Peter Kusztor από το Paty της Ουγγαρίας, διαγνώστηκε σε ηλικία 33 ετών, ενώ είχε ήδη μια λαμπρή καριέρα στην επαγγελματική ποδηλασία. Εξηγεί ότι «η ζωή μου δεν έχει μεγάλη διαφορά πριν και μετά τη διάγνωση. Συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ, έχοντας κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να είμαι σωματικά ικανός να ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις μου, επαγγελματικές και προσωπικές».
Τέλος, ο Stephen Clancy από το Limerick της Ιρλανδίας διαγνώστηκε σε ηλικία 19 ετών . Ήταν ήδη επαγγελματίας ποδηλάτης και το όνειρό του ήταν ο πρωταθλητισμός. «Η διάγνωση με έριξε ψυχολογικά γιατί οι γιατροί μου ανέφεραν τους περιορισμούς που συνεπάγεται η νόσος. Για τρεις μήνες υπέφερα πραγματικά αλλά όταν ανακάλυψα την Team Novo Nordisk Pro Cycling διαπίστωσα ότι μπορώ να συνδυάζω τον αθλητισμό με τον Διαβήτη, αρκεί να ακολουθώ πιστά τις οδηγίες των γιατρών μου», υπογραμμίζει.