Ως ήπια νόσος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊός καθώς στο 85% των περιπτώσεων συμπεριφέρεται ως απλό κρυολόγημα, ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.
«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Ο ιός συμπεριφέρεται ως απλό κρυολόγημα», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ, τόσο από την πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και από αυτή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας διαπιστώθηκε ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και λιμάνια) της Ελλάδας, με αφορμή την έξαρση της κατάστασης στη γειτονική Ιταλία, ενώ θα πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση/ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Σημείωσε ωστόσο ότι σε ότι αφορά στην Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσουν άλλα οριζόντια μέτρα, όπως οι προσλήψεις προσωπικού, η αύξηση της χρηματοδότησης του υγειονομικού συστήματος και η επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας αντί σε χαμένο χρόνο σε ελέγχους στις πύλες εισόδου που είναι αναποτελσματικές.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι στο 90% των κρουσμάτων που αφορούν στην Ευρώπη τα μέτρα στις πύλες εισόδου των χωρών δεν έχουν αποδώσει.
Αναφορικά με τους βασικούς κανόνες υγιεινής που θα πρέπει όλοι να τηρούμε:
– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
– Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
– Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, του επικεφαλής της επιτροπής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας:
«Ενημέρωσα μαζί με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον Πρωθυπουργό, για τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορωνοϊού, τις γεωγραφικές-επιδημιολογικές εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες.
Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά.
Θα ήθελα να παρακαλέσω να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί.
Επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις το απόγευμα από το Υπουργείο Υγείας.
Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώνουμε τους πολίτες σοβαρά, σωστά και θεσμικά. Παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό να το τηρήσουμε όλοι με θρησκευτική ευλάβεια. Ευχαριστώ πολύ».