Τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας θα υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, το βράδυ της Τρίτης κατά την εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει άλλη ρητορική και άλλη περπατησιά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την επένδυση. Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται και τιμά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σέβεται και τιμά διπλά τις εταιρίες που έχουν εξαγωγικό πρόσημο, που στηρίζουν τη γενιά των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων της κρίσης», είπε ο κ. Κικίλιας. Ο υπουργός Υγείας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε στον χώρο της υγείας η κυβέρνηση, αναφερόμενος στα δυσθεώρητα ποσά των clawback, που έχουν φτάσει το 2019 τα 1,6 δισ. ευρω. Διερωτήθηκε μάλιστα αν είναι ρεαλιστικό το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας να αναστραφεί αυτή η κατάσταση από τη μία στιγμή στην άλλη και κάλεσε τους εκπροσώπους της ΠΕΦ να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να δουν την κατάσταση συνολικά.
«Η νομοθέτηση του πρόσφατου συμψηφισμού του clawback των 1,6 δισ. ευρώ με την ανάπτυξη, έστω το ποσό των 50 εκατ. ευρώ αρχικά, είναι θετικό μήνυμα, γιατί αναγνωρίζεται η επενδυτική δραστηριότητα της φαρμακοβιομηχανίας», επισήμανε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων. Χαρακτήρισε το 2020 ως ένα έτος που σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης δεκαετίας και δήλωσε περήφανος για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία γιατί «διατήρησε απρόσκοπτη την πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα, στήριξε το ΕΣΥ, διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στα 28 εργοστάσια και έκανε και επενδύσεις».
Ζήτησε ωστόσο να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της υγείας, με προτεραιότητα τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την επαναχάραξη της πολιτικής για τα γενόσημα, τονίζοντας πως το ανώτατο χρονικό όριο που μπορεί να δοθεί είναι ένα εξάμηνο. Αναφέροντας τα αιτήματα της ΠΕΦ ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να μπει όριο στα clawback, να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στο φάρμακο, να εξαιρεθούν τα εμβόλια από τη δαπάνη και κυρίως να να υπάρξει αναλογική κατανομή των επιβαρύνσεων στα φάρμακα, ανάλογα και με την τιμή τους.
Στον επενδυτικό χάρτη που σχεδιάζει η κυβέρνηση μαζί με τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες να αναλάβουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του. Σε μια ευθύνη αποστροφή του λόγου του μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να θυμίσει πως επί των ημερών του στο υπουργείο Υγείας το clawback ήταν 200 εκατ. ευρώ, και όχι 1,6 δισ. ευρω που είναι σήμερα.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του πρώην πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και κάλεσε την νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναζητήσει τις ελάχιστες συναινέσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για τον χώρο του φαρμάκου γιατί «είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης της χώρας».
Χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ, κ. Φώτης Πατσουράκος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών (ΠΦΣ), κ. Απόστολος Βαλτάς.
Τέλος, στη διάρκεια της εκδήλωσης η ΠΕΦ βράβευσε τέσσερις φοιτητές φαρμακευτικών σχολών που αρίστευσαν, τονίζοντας πως κάθε χρόνο στις παραγωγικές μονάδες της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν την πρακτική τους περίπου 400 φοιτητές. Πρόκειται για τους Κάτια Νταλαγιάννη, Βιολέτα Κρισίλια, Ηλία Πιτσά, Ιωάννη Ανδρεάδη.