Οι ειδικοί προειδοποιούν όλους όσους παίρνουν αγωγή για τη ρύθμιση της πίεσης ή της υψηλής χοληστερόλης ότι τα φάρμακα δεν τους δίνουν την ελευθερία να μην προσέχουν την διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους.
Μια μελέτη 40.000 ατόμων διαπίστωσε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν αγωγή ήταν κατά 82% πιο πιθανό να σημειώσουν αύξηση βάρους. Μια τέτοια πρακτική μάλιστα όπως προειδοποιούν οι ειδικοί θα μπορούσε να περιορίσει την αποτελεσματικότητα της λήψης φαρμάκων.
Η νέα έρευνα που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου του Turku της Φινλανδίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σημασία της υγιεινής διατροφής και ζωής πρέπει να υπερτονιστεί στους ασθενείς, διαφορετικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν θα βοηθήσουν στην επίτευξη των επιθυμητών στόχων.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Maarit Korhonen δήλωσε: «Η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να θεωρείται ως άδεια για να συνεχίσει ο ασθενής ή ακόμη και να ξεκινήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής».
«Η έρευνά μας προσπάθησε να καθορίσει εάν οι άνθρωποι που άρχισαν να παίρνουν φάρμακα έκαναν και τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να έχουν οφέλη υγείας».
Στη μελέτη αυτή, ο Δρ Korhonen και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν περισσότερους από 40.000 εργαζομένους του δημόσιου τομέα στη Φινλανδία, οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με καρδιαγγειακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τους συμμετέχοντες όσον αφορά το ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), τη φυσική δραστηριότητα, την κατανάλωση αλκοόλ και το ιστορικό καπνίσματος κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000 έως το 2013.
Οι άνθρωποι που πήραν μία από τις δύο αγωγές είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν σωματικά αδρανείς από όσους δεν ήταν σε φαρμακευτική αγωγή.
Επίσης είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association.
Ωστόσο, ήταν 26% πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την κατανάλωση αλκοόλ. Και οι δύο αυτές συνήθειες θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Ενώ οι άνθρωποι συχνά παίρνουν βάρος όταν κόβουν το κάπνισμα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό δεν εξηγεί την αύξηση του ΔΜΣ στους συμμετέχοντες στη μελέτη.
Ο Δρ Korhonen δήλωσε: «Οι άνθρωποι που αρχίζουν να παίρνουν φάρμακα πρέπει να ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να προσέχουν το βάρος τους ή να αρχίσουν να το προσέχουν περισσότερο, να είναι σωματικά δραστήριοι, να διαχειρίζονται την κατανάλωση οινοπνεύματος και να σταματήσουν το κάπνισμα».
Το σημαντικό μήνυμα της έρευνας είναι ότι η λήψη φαρμάκων για την ρύθμιση της πίεσης ή της υψηλής χοληστερόλης δεν υποκαθιστά τις συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής.