*Γράφει η fitness trainer Σοφία Περδίκη
Στο παρελθόν, τα λάστιχα αντοχής ήταν παρεξηγημένα γιατί τα χρησιμοποιούσαν μεσήλικες γυναίκες σε προγράμματα αερόμπικ με μικρές αντιστάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι κακό με αυτό, η αλήθεια είναι ότι τα λάστιχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα δύναμης καθώς και αντοχής με θεαματικά αποτελέσματα.
Ένα από τα πλεονεκτήματα των λάστιχων αντοχής είναι ότι η πραγματική αντίσταση διατηρείται σε κάθε τμήμα μιας κίνησης και αυτό μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα της άσκησης. Στην προπόνηση αντοχής, οι μύες εμποδίζονται από το «μέγιστο όριο», αλλά ενεργοποιούνται πλήρως σε όλο το ομόκεντρο και στο έκκεντρο μέρος μιας άσκησης. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο εύρος κίνησης, μεγαλύΤερη συνολική δύναμη, ολική καύση, ακόμα και καρδιοαναπνευστική τόνωση (cardio) αν κάνουμε διαλλειματικές προπονήσεις.
Τα λάστιχα είναι, επίσης, χρήσιμα στη βελτίωση της ευλυγισίας ενώ μπορούν να στοχεύουν ταυτόχρονα τους μικρότερους σταθεροποιητικούς μυς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λάστιχων, με μικρή, μεσαία μεγάλη αντίσταση. Τα λάστιχα μπορούν να μιμηθούν σχεδόν όλες τις ασκήσεις με βάρη απλά αλλάζοντας λαβές και ρυθμίζοντας το ύψος τους.
Το πρόγραμμα total body με λάστιχα αντοχής
Από όρθια θέση πατάμε το λάστιχο με το ένα πόδι και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα. Τραβάμε το λάστιχο προς το πηγούνι με τους αγκώνες ψηλά. Εκτελούμε 3 σετ των 20 επαναλήψεων.
Εκτελούμε βαθύ κάθισμα και κάμψη των χεριών ταυτόχρονα. Κάνουμε 3 σετ των 20 επαναλήψεων.
Από όρθια θέση με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα κάνουμε άρσεις χεριών μπροστά. Κάνουμε 3 σετ των 20 επαναλήψεων.
Από όρθια θέση περνάμε το λάστιχο στο ένα πόδι και με λυγισμένα γόνατα εκτελούμε άρσεις του ποδιού προς τα πάνω. Κάνουμε 2 σετ των 30 επαναλήψεων σε κάθε πόδι.
Από θέση στήριξης στις παλάμες και στις μύτες των ποδιών μαζεύουμε και τεντώνουμε το πόδι ψηλά. Εκτελούμε 2 σετ των 30 επαναλήψεων σε κάθε πόδι.