Η μελέτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, η οποία δημοσιεύτηκε στο Environmental Research, αποτελεί πιθανώς την πρώτη στο είδος της που μελετά συνδυαστικά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου με τη γονιδιακή ευαισθησία σε σχέση με τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν περισσότερους από 900 ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν συγκεκριμένους μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (οι αλλαγές στην αλληλουχία του DNA που προκύπτουν από μεταβολές σε ένα συγκεκριμένο νουκλεοτίδιο («γράμμα») της αλυσίδας του DNA και αναφέρονται ως SNP), είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον θυρεοειδή τους, τον αδένα στον λαιμό που ρυθμίζει τον μεταβολισμό.
Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων με SNP σε τέσσερα από τα γονίδια που μελετήθηκαν, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του θυρεοειδούς. Συνολικά, οι ερευνητές μελέτησαν 176 γονίδια και προσδιόρισαν 10 SNP που φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς στους χρήστες κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με τον Yawei Zhang, M.D., Ph.D., καθηγητή στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσια Υγείας του Yale, τα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στον εντοπισμό των ομάδων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτόν τον τύπο καρκίνου εξαιτίας της ακτινοβολίας.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2010 έως το 2011, οπότε τα smartphones εισήχθησαν για πρώτη φορά στην αγορά. Την εποχή εκείνη, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων είχε στη κατοχή του τέτοια κινητά τηλέφωνα. Ως εκ τούτου, το πόρισμα πως η χρήση κινητού τηλεφώνου αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, βασίστηκε στη χρήση κινητών παλαιότερης γενιάς.
Η μετάβαση στην εποχή των smartphones έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα (π.χ. προτίμηση γραπτών μηνυμάτων έναντι τηλεφωνικών κλήσεων). Συνεπώς, είναι απαραίτητες μελλοντικές μελέτες σε νέα βάση.