Πόσο αθώα είναι η χρήση κινητών από τους φοιτητές; Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ghent και το Πανεπιστήμιο Antwerp υποστηρίζει ότι η χρήση τους είναι επιβλαβής για την ποιότητα ύπνου των νέων. Να σημειωθεί δε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι φοιτητές με κακή ποιότητα ύπνου είχαν χειρότερες επιδόσεις στις εξετάσεις.
Οι ερευνητές μελέτησαν 1.889 φοιτητές τόσο όσο αφορά τη χρήση κινητού όσο και σε στις συνήθειες ύπνου. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι φοιτητές που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά τα smartphone τους είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να απολαμβάνουν ένα ποιοτικό βραδινό ύπνο. Μάλιστα η υψηλής έντασης χρήση του κινητού συνδέθηκε με 11% λιγότερες πιθανότητες καλής ποιότητας ύπνου.
Επιπρόσθετα αυτοί οι φοιτητές με αυξημένη χρήση κινητού κοιμούνταν και λιγότερες ώρες συνολικά. Εκτιμήθηκε ότι οι φοιτητές με πάνω από το μέσο όρο χρήση του κινητού κοιμούνταν κατά μέσο όρο 12 λεπτά λιγότερο κάθε νύχτα.
Οι πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτά τα δεδομένα είναι αρκετές, από το μπλε φως της οθόνης που διαταράσσει τον ύπνο των νέων, έως τις ειδοποιήσεις που ακούγονται μέσα στη νύχτα ή τον φόβο να χάσει κάποιος μια υποτιθέμενη σημαντική ενημέρωση (φαινόμενο γνωστό ως ‘fear-of-missing-out’ ή FOMO) που οδηγεί σε αύξηση των ορμονών του στρες και διαταράσσει τον ύπνο.
Ο συσχετισμός της κακής ποιότητας ύπνου και της χρήσης κινητού διαπιστώθηκε ότι είναι 20% ισχυρότερος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Πρόκειται για ένα εύρημα που δεν εκπλήσσει του ερευνητές δεδομένου ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στο στρες που προκαλείται από την ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα.
Ο ποιοτικός ύπνος όμως είναι σημαντικός για τους φοιτητές με πρόσφατη μελέτη να έχει δείξει ότι οδηγεί σε μια βελτίωση κατά 5% των καλών αποτελεσμάτων στις εξετάσεις.