Το γνωστό επιχείρημα-πασπαρτού, ότι είναι διαχρονικό το πρόβλημα, επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα εκατοντάδες ράντζα που αναπτύσσονται σε κάθε εφημερεύον νοσοκομείο της Αττικής. Αναφέρει επιπλέον ότι τμήμα του προβλήματος οφείλεται και στο «στρεβλό και δυσλειτουργικό» όπως το χαρακτηρίζει ισχύον σύστημα εφημεριών, και παραθέτει τρία «άμεσα δραστικά μέτρα» τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, χωρίς όμως να θέτει σαφές χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή τους.
Η ίδια η σύσκεψη που συγκλήθηκε στο υπουργείο Υγείας για τα ράντζα, το απόγευμα της Τετάρτης, από τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, αποδεικνύει πως οι χειρισμοί και οι διαπιστώσεις γίνονται κατόπιν εορτής. Από την αρχή του έτους η κατάσταση με τα ράντζα βρίσκεται εκτός ελέγχου, όπως και η λίστα αναμονής για Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ωστόσο το υπουργείο Υγείας απέδειξε ότι έχει χαμηλά αντανακλαστικά, και κυρίως, μετά τις καταγγελίες και τις φωτογραφίες της ΠΟΕΔΗΝ.
«Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός συγκάλεσε χθες το απόγευμα (23/1) σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου όσον αφορά την υπερπληρότα των κλινών στις γενικές εφημερίες και τη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας , με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να παρατίθενται ως εξής: ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Τάκης Τζαννετής, η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Ιωάννα Διαμαντοπούλου, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αττικόν», Κώστας Δραγώνας κ.α.
Οι όψιμες διαπιστώσεις
«Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν διαφάνηκε ότι το πρόβλημα των «ράντζων» μετά από γενική εφημερία μεγάλων νοσοκομείων όπως το «Αττικόν» είναι διαχρονικό και σχετίζεται συνήθως με τη μεγάλη προσέλευση ασθενών σε τριτοβάθμια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία που διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα, έχουν καλές υποδομές και παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται από το στρεβλό και δυσλειτουργικό σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο, που κατανέμει ανισότιμα τον αυξημένο όγκο περιστατικών στα νοσοκομεία της περιοχής» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Αν και δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτή τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ» δήλωσε ο κ. Ξανθός στη χθεσινή σύσκεψη, με το ερώτημα να προκύπτει εύλογο «έχει αντιληφθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως βρίσκεται στην Αριστοτέλους τα τελευταία τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ήταν πάντα παρόντα και τα ράντζα και οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ;».
Οι τρεις προτάσεις του υπουργείου υγείας
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται:
Ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), που αποτελούν την «πρώτη γραμμής άμυνας» των νοσοκομείων, με ειδικευμένους γιατρούς. Με αυτό τον τρόπο η διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας θα είναι πιο ορθολογική και θα κάνουν εισαγωγή οι ασθενείς που απαιτείται πραγματικά να νοσηλευθούν. Η προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων γιατρών ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ , η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική και η υιοθέτηση των ανάλογων ιατρικών πρωτοκόλλων, υπηρετούν ακριβώς αυτό το στόχο.
Ενίσχυση του «φίλτρου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας (ΚΥ) αστικού τύπου στο Λεκανοπέδιο. Ήδη εφημερεύει καθημερινά το ΚΥ Αλεξάνδρας και έχει δρομολογηθεί ανάλογη ρύθμιση για 4-5 ακόμα Κέντρα Υγείας (ΚΥ Περιστερίου, Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού , ΚΥ Πειραιά κ.λπ.).
Αναδιοργάνωση του «συμπλέγματος νοσοκομείων» που εφημερεύουν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, σε συνεργασία με την 1η και τη 2η ΥΠΕ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, έχει καταρτίσει προσχέδιο που προβλέπει ένα νέο σύστημα εφημεριών του οποίου οι λειτουργικές προϋποθέσεις διερευνώνται αυτή την περίοδο. Πρόκειται για τρεις προτάσεις που είχε παρουσιάσει το ygeiamou.gr.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ενίσχυση των ΤΕΠ και η 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο λεκανοπέδιο είναι δύο θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας τα τελευταία τρία χρόνια. Υπάρχει όμως αναντιστοιχία ανάμεσα στα λόγια και τα έργα της, καθώς δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας τίποτα από όσα σχεδιάζει, δρομολογεί, ανακοινώνει. Η ΠΦΥ η οποία αποτελεί το μόνο δυνατό φίλτρο των επειγόντων πριν αυτά κατακλύσουν τα νοσοκομεία, όπως γίνεται στην χώρα μας, δεν υπάρχει. Και αυτό είναι μία δύσκολη παραδοχή για την Αριστοτέλους, διότι είχε επενδύσει πολλά στην ΠΦΥ, από το 2016 που ο Πρωθυπουργός πήγε στο υπουργείο Υγείας για να την εξαγγείλει, αλλά χωρίς την πρόοδο που θα αναμενόταν έκτοτε. Ο χώρος της ΠΦΥ σήμερα είναι διαλυμένος, στην Αριστοτέλους όμως επιμένουν να βλέπουν τα ελάχιστα σημεία που στέκονται ακόμη όρθια.
Σε ό,τι αφορά δε την επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού κ. Πολάκη, που όπως αναφέρεται «πρότεινε το νέο σύστημα να κοστολογηθεί και να εφαρμοστεί το καλοκαίρι σε μια περίοδο που το σύστημα δεν λειτουργεί «υπό πίεση» όπως τους χειμερινούς μήνες λόγω ιώσεων, λοιμώξεων κλπ», εντυπωσιάζει το ότι λέγεται ωσάν να ήταν έτοιμο το νέο σύστημα και ακόμη πιο έτοιμο το ΕΣΥ για την εφαρμογή του, ενώ όλα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.