Ένα από τα ωραιότερα θεάματα είναι ένας σκύλος να τρέχει και να παίζει ελεύθερος. Να μυρίζει το έδαφος και να κάνει προσεκτική επιτόπια «έρευνα». Τότε είναι χαρούμενος και απολαμβάνει την ελευθερία του.
Αλλά, όσο κι αν εμπιστευόμαστε τον σκύλο μας, δεν πρέπει να του αφαιρούμε το λουρί σε χώρους που δεν είναι περιφραγμένοι, πόσο μάλλον, να κυκλοφορούμε στους δρόμους και εκείνος να είναι ελεύθερος. Διακυβεύουμε την ασφάλειά του. Επίσης, οφείλουμε να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας που φοβούνται τους σκύλους και, παράλληλα, να τηρούμε τους νόμους που ορίζουν ότι ο σκύλος πρέπει να φορά το λουρί του σε δημόσιους χώρους.
Ένας ελεύθερος σκύλος στην πόλη κινδυνεύει, και ο εκπαιδευτής σκύλων, Πέτρος – Εμμανουήλ Μητσάκος, μας εξηγεί το γιατί.
«Όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει στη γειτονιά μας ότι υπάρχουν ορισμένοι ιδιοκτήτες που βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους χωρίς να του φορούν το λουρί του.
Θεωρούν ότι ο σκύλος είναι υπάκουος και δεν πρέπει να τον ταλαιπωρούν με το λουρί. Στο πάρκο συναντούν και κάνουν παρέα με άλλους ιδιόκτητες, που έχουν την ίδια αντίληψη, ενώ τα σκυλιά τους κινούνται σε εμβέλεια 80 μέτρων από εκείνους. Και το κάνουν, επειδή τα αγαπούν.
Είναι, όμως, σωστό; Δηλαδή, όσοι φορούν λουράκι στο σκύλο τους, δεν τον αγαπούν; Ή, μήπως είναι πιο υπεύθυνοι;
Ο σκύλος κάποτε ζούσε ελεύθερος στη φύση. Εμείς τον πήραμε και σιγά – σιγά τον κάναμε κατοικίδιο».
Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τον σκύλο
«Ζει, πλέον, σε μια κοινωνία η οποία είναι δομημένη με βάση τις δικές μας ανάγκες. Κατασκευάσαμε λεωφόρους και δρόμους, όπου κυκλοφορούν αυτοκίνητα και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τον σκύλο που συνοδεύεται από κάποιον που δεν του φορά λουρί. Επίσης, όταν ένας σκύλος κυκλοφορεί χωρίς λουρί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος, ή να φέρει σε επικίνδυνη θέση τον οδηγό του αυτοκινήτου: μία απότομη κίνηση από τον σκύλο, μια από τον οδηγό για να τον αποφύγει, μπορεί να έχει πολύ άσχημη κατάληξη για όλους.
Αλλά, δεν είναι μόνο στους δρόμους το πρόβλημα. Είναι και στα πάρκα. Πόσες φορές, σκύλοι χωρίς λουρί δεν έχουν προσεγγίσει άλλον σκύλο που περνάει από εκεί με λουρί, με αποτέλεσμα να γίνει τσακωμός; Συνήθως, ο άνθρωπος που έχει τον σκύλο του ελεύθερο, φωνάζει από 30 μέτρα μακριά: «Μην φοβάσαι, δεν δαγκω… Αχ, πρώτη φορά το έκανε!»
Ένας σκύλος ελεύθερος κινδυνεύει από φόλες, αυτοκίνητα, από τους ομοίους του, δηλαδή άλλα σκυλιά, κι ένα σωρό αρνητικά ενδεχόμενα. Δεν συζητάμε για την ασέβεια που δείχνουμε στους γύρω μας».
Ο νόμος 4235 (ΦΕΚ 32/11-2-2014)
«Επίσης, ο νόμος 4235 (ΦΕΚ 32/11-2-2014) ορίζει: “Για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του”».
Ελευθερία μόνο σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους
«Η ασφάλεια του σκύλου μας… πάει περίπατο μπροστά στη δική μας βόλεψη και τεμπελιά. Και γιατί είμαστε τεμπέληδες; Γιατί δεν διαθέτουμε 20 λεπτά παραπάνω για να τον πάμε στο πλησιέστερο κατάλληλο και περιφραγμένο μέρος, έτσι ώστε να τον εκτονώσουμε εκεί. Και εκείνος θα το χαρεί, και κανέναν δεν θα ενοχλήσουμε, και κανείς δεν θα κινδυνεύσει.
Ο σκύλος μας, όντως περνάει καλά τρέχοντας και παίζοντας χωρίς το λουρί του. Αλλά, όπως είπαμε, τον έχουμε βάλει σε μια κοινωνία δομημένη πάνω στις δικές μας ανάγκες. Και κάποιες απ’ αυτές αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του σκύλου μας».