Τα μωρά και τα παιδιά στις φτωχές χώρες που εμφανίζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους εξαιτίας της έλλειψης τροφής κινδυνεύουν εξίσου και από την παχυσαρκία καθώς τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και τα ανθυγιεινά τρόφιμα υπάρχουν πλέον σε κάθε περιοχή του κόσμου.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για μια διττή μάστιγα ακατάλληλης διατροφής με λιποβαρή και υπέρβαρα παιδιά να ζουν στις ίδιες κοινότητες, ακόμη και στις ίδιες οικογένειες.
Μια στις τρεις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επηρεάζεται από το φαινόμενο, σύμφωνα με ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η αιτία και των δύο προβλημάτων είναι η ίδια: η έλλειψη θρεπτικών τροφίμων. Κάποια παιδιά έχουν πολύ λίγο φαγητό, ενώ κάποια άλλα καταναλώνουν υπερβολικά πολλές άχρηστες θερμίδες.
Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, αλάτι και ζάχαρη σνακς που υπάρχουν σε αφθονία στις πλούσιες χώρες υπάρχουν πλέον διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε χωριό του κόσμου και έχουν ενταχθεί σε μια σταθερή διατροφή ακόμη και των φτωχότερων οικογενειών.
Μια σειρά από εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet από ειδικούς, περιλαμβανομένων και επιστημόνων του ΠΟΥ, αναφέρουν ότι πάνω από το ένα τρίτο των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επηρεάζονται από το διττό αυτό πρόβλημα κακής διατροφής.
«Αντιμετωπίζουμε μια νέα διατροφική πραγματικότητα», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, ο Δρ Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του τμήματος διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη του ΠΟΥ. «Δεν μπορούμε πλέον να διακρίνουμε δύο κατηγορίες χωρών, χαμηλού εισοδήματος και υποσιτιζόμενες ή υψηλού εισοδήματος και αντιμέτωπες μόνο με το πρόβλημα της παχυσαρκίας.
«Όλες οι μορφές υποσιτισμού έχουν έναν κοινό παράγοντα, τα διατροφικά συστήματα που αποτυγχάνουν να παράσχουν σε όλους τους ανθρώπους υγιεινά, ασφαλή, οικονομικά εφικτά τρόφιμα. Για να αλλάξει αυτό, απαιτείται δράση κατά μήκος όλων των διατροφικών συστημάτων–από την παραγωγή και την επεξεργασία, μέσω του εμπορίου και της διανομής, της τιμολόγησης, του μάρκετινγκ, της χρήσης ετικέτας, της κατανάλωσης και της διαδικασίας απόθεσης απορριμμάτων. Όλες οι σχετικές πολιτικές και επενδύσεις θα πρέπει να επανεξεταστούν διεξοδικά».
Σύμφωνα με τον Μπράνκα, μια στις τρεις οικογένειες με ένα παιδί με καθυστέρηση στην ανάπτυξη είχε υπέρβαρη μητέρα. «Πρόκειται για ένα παράδοξο. Βλέπουμε ότι η ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων αποτελεί όλο και περισσότερο μια σταθερά παρά τις έντονες προσπάθειές μας να τις αντιμετωπίσουμε με πολλά διαφορετικά προγράμματα με συμπληρώματα, με τροφική ενίσχυση και το κοινό στοιχείο είναι σαφώς η ελλιπής ποιότητα των τροφίμων».