Το 2018 ήταν μια χρονιά με πολλές δράσεις για την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία – Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) καθώς πραγματοποίησε δεκάδες εκδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας, με βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού και της ιατρικής κοινότητας για τις ρευματικές παθήσεις και την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Κορυφαία δράση του 2018 ήταν το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας.
Συγκεκριμένα οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε:
- Ενημέρωση και εκπαίδευση για τη θεραπεία και τις φαρμακευτικές δυνατότητες
- Ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και υποστήριξη των οικείων τους, ιδιαίτερα σε θέματα καθημερινότητας
- Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος (Ιούνιος-Ιούλιος 2018)
- Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2018)
- 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας
Το Συνέδριο αποτελεί την κορυφαία Επιστημονική εκδήλωση της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ. Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέτος πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 6-9 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα. Παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές προσπάθειες των Ελλήνων ρευματολόγων καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στο χώρο των ρευματικών παθήσεων, σε περισσότερους από 500 συνέδρους (γιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές).
Στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας διακεκριμένοι ξένοι (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρευματολογίας-EULAR, Καθηγητής κ. Η. Bijlsma) και Έλληνες ομιλητές (πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί, ιδιώτες ιατροί) παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τα φλεγμονώδη και μη φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα.
Ειδικότερα, παρουσιάσθηκαν τα τελευταία δεδομένα από Ελληνικά Αρχεία με μεγάλο αριθμό ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σπονδυλαρθρίτιδες και σκληροδερμία. Τα δεδομένα αυτά αποτύπωσαν τα χαρακτηριστικά και την σύγχρονη αντιμετώπιση των Ελλήνων ρευματοπαθών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 150.000).
Επιπλέον παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά τα επικαιροποιημένα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ψωριασικής αρθρίτιδας και αξονικής σπονδυλαρθροπάθειας, που αναπτύχθηκαν από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ και αποτέλεσαν τη βάση για τα νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης του Υπουργείου Υγείας.
Στις τελευταίες εξελίξεις στη Ρευματολογία που παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε η ασφάλεια κάποιων ειδικών αντιρρευματικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη, η θέση των νέων μορίων από το στόμα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (αναστολείς JAK), η εισαγωγή στην καθημερινή κλινική πράξη των βιο-ομοειδών φαρμάκων, οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της γιγαντοκυτταρικής (κροταφικής) αρτηρίτιδας, οι εξελίξεις σε συχνά Παθολογικά νοσήματα των ρευματοπαθών (όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, οι ηπατοπάθειες) καθώς και οι ανεπιθύμητες ρευματικές εκδηλώσεις από τη χορήγηση των νεότερων ανοσοθεραπειών έναντι του καρκίνου.
Στο Συνέδριο παρουσιάσθηκαν και βραβεύθηκαν οι καλύτερες εργασίες κλινικής και βασικής έρευνας από νέους Έλληνες ερευνητές που κατέδειξαν την αυξανόμενη ερευνητική δυναμική της Ελληνικής Ρευματολογικής Κοινότητας.
Σημαντική ήταν επίσης Ειδική Εκδήλωση, σε συνεργασία με τους ρευματοπαθείς, που αφορά την επίδραση των ρευματικών παθήσεων στην ικανότητα για εργασία και την σύγχρονη διαχείριση και αντιμετώπισή της.
Προέκυψε επίσης το νέο Διοικητικό συμβούλιο, από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Συνεδρίου, με τον νέο Πρόεδρο για τη διετία 2019-2020, Καθηγητή κ. Δημήτριο Βασιλόπουλο.