«Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν βγούμε με το σκύλο μας και πάρουμε τα βουνά, είναι ένα πλήρες τσεκ-απ από τον κτηνίατρό μας. Όπως κι εμείς, έτσι και ο σκύλος μας χρειάζεται κάποιες εξετάσεις, που θα δείξουν εάν μπορεί και πρέπει να ασκηθεί.
Δεν είναι όλα τα σκυλιά γεννημένοι δρομείς, όπως π.χ. τα Alaskan malamute, τα Ηuskies ή Rhodesians κ.ά. Τα περισσότερα σκυλιά πρέπει να αρχίσουν την άσκηση σταδιακά. Δεν μπορούμε να πάρουμε τον σκύλο μας ένα ωραίο πρωί και να αρχίσουμε να τρέχουμε με σταθερό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν έχετε παρατηρήσει πώς παίζουν τα σκυλιά, θα έχετε διαπιστώσει ότι σε σύντομα χρονικά διαστήματα κάνουν μια μικρή παύση και μετά ξαναρχίζουν το παιχνίδι. Το ιδανικό είναι να τρέξουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, στη συνέχεια να περπατήσουμε και έπειτα από λίγο να τρέξουμε πάλι. Σταδιακά, αυξάνουμε τον χρόνο και σταθεροποιούμε τον ρυθμό.
Όσο σημαντική είναι η προθέρμανση για εμάς, άλλο τόσο είναι και για τον σκύλο μας. Για να τον προφυλάξουμε από τραυματισμούς, οφείλουμε να προετοιμάσουμε, σταδιακά, τον οργανισμό του, έτσι ώστε να αποφύγουμε την καταπόνηση. Εξίσου σημαντική είναι η αποθεραπεία και η ξεκούραση. Αφιερώνουμε χρόνο για τη σταδιακή επαναφορά του οργανισμού στην αρχική του κατάσταση και αφήνουμε τον σκύλο μας να χαλαρώσει και να κοιμηθεί όση ώρα θέλει.
Άσκηση και κουτάβια
Η συστηματική άσκηση σε κουτάβια θα πρέπει να αποφεύγεται, ή να γίνεται με πολλή προσοχή και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί οι αρθρώσεις τους και το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν έχουν «δέσει» ακόμα.
Ανάλογα με τη ράτσα, κάποια σκυλιά μπορούν να αρχίσουν να μας συνοδεύουν στην άσκηση από την ηλικία των οκτώ μηνών, κάποια άλλα μετά τον χρόνο, ενώ οι πολύ μεγαλόσωμες φυλές μετά τους 18 μήνες, ή και παραπάνω. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει ο σκύλος σας να τρέχει μαζί σας.
Συχνές στάσεις για νερό
Τα σκυλιά ανεβάζουν θερμοκρασία πιο εύκολα από εμάς και πιο γρήγορα, γιατί δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες (πέρα από κάποιους λίγους στα πατουσάκια) και δεν ιδρώνουν όπως εμείς. Τη θερμότητα την απελευθερώνουν κυρίως από τη γλώσσα τους. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να κάνουμε συχνά στάσεις για ενυδάτωση.
Άσκηση σε μεγάλες θερμοκρασίες
Αποφεύγουμε την άσκηση τις ζεστές ώρες του καλοκαιριού. Είναι πολύ εύκολο ο σκύλος μας να πάθει θερμοπληξία. Η χρονική διάρκεια της άσκησής μας θα πρέπει να μειωθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να γίνεται πολύ νωρίς το πρωί και πολύ αργά το βράδυ, με πολλά διαλείμματα για νερό.
Σκύλοι μεγάλοι σε ηλικία
Ένας σκύλος θεωρείται ότι έχει μπει στην τρίτη ηλικία γύρω στα 7-8 του χρόνια, ανάλογα και με τη ράτσα. Σε αυτήν την ηλικία δεν έχει τόση ανάγκη από εκτόνωση, αλλά μπορεί να γυμναστεί. Αν αυτό γίνει σωστά και συστηματικά, ωφελεί και βοηθά στη μακροζωία και την ευζωία του. Η άσκηση έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί το σωστό βάρος, να διαθέτει δυνατό μυοσκελετικό σύστημα και υγιή καρδιά.
Ωστόσο, ένα σκυλί αυτής της ηλικίας δεν θα πρέπει να τρέχει πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα και η άσκησή του να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά. Προσέχουμε πάντα για σημάδια κόπωσης, δυσαρέσκειας, ή πόνου. Είναι πολύ σημαντικό μετά την άσκηση να τον αφήνουμε να ξεκουραστεί αρκετά, ώστε να ανακάμψει επαρκώς.
Δεν ταΐζουμε τον σκύλο μας μία ώρα πριν και μια ώρα μετά την άσκηση, ειδικά τις μεγαλόσωμες φυλές που είναι επιρρεπείς στη συστροφή στομάχου. Πρόκειται για μια πάθηση που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οδηγεί στον θάνατο.
Άσκηση και βραχυκεφαλικές φυλές
Οι φυλές αυτές, λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν και τη δυσκολία στην αναπνοή, χρειάζονται μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και στην ποσότητα της άσκησης. Συνιστάται ήπιας μορφής άσκηση για μικρό χρονικό διάστημα. Παράδειγμα: πέντε λεπτά χαλαρό τζόγκινγκ, πέντε λεπτά περπάτημα, για 20-25 λεπτά περίπου. Εξαρτάται πάντα από τον σκύλο και τη ράτσα, δηλαδή ένα μπουλντόγκ και ένα μπόξερ έχουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας και αντοχής.
Η άσκηση παρέα με τον σκύλο μας είναι από τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο. Αν γίνει σωστά, έχει πολλαπλά οφέλη και για τους δύο. Καλή διασκέδαση και καλές βόλτες!».