Τα καρυκεύματα, το σκόρδο, ο παστουρμάς, τα κρεμμύδια, αλλά ακόμη και ο καφές ή το αλκοόλ, όταν υπερκαταναλώνονται, είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την κακοσμία του σώματος. Γνωρίζετε όμως τι να τρώτε προκειμένου να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα; Αν και οι σχετικές έρευνες είναι λίγες, εντούτοις χάρη στις παρατηρήσεις των ειδικών σας παρουσιάζουμε τα τρόφιμα που καταπολεμούν την κακοσμία του ιδρώτα.

Γιατί μυρίζει ο ιδρώτας; Όπως εξηγεί στο ygeiamou.gr η δερματολόγος – αφροδισιολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών ό,τι τρώμε μεταβολίζεται και αποβάλλεται κυρίως μέσω του πεπτικού συστήματος, αλλά και μέσω του ιδρώτα που ανήκει στους μηχανισμούς απέκκρισης του σώματος. Αν και ο ιδρώτας είναι άοσμος, τα βακτήρια που διαβιούν στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα τρέφονται από αυτόν παράγοντας συχνά δυσάρεστες οσμές.

Τι να τρώτε για να αποφύγετε την κακοσμία του ιδρώτα
Αντιοξειδωτικά Περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούν ιδανικές επιλογές, επειδή στερούνται κορεσμένου λίπους το οποίο, κατά το μεταβολισμό του, συμβάλλει στην παραγωγή τοξινών που μπορεί να επιτείνουν τη δυσοσμία του ιδρώτα.

Ψευδάργυρος Περιέχεται στα οστρακοειδή, τα καρύδια, το ψωμί ολικής άλεσης, τον κολοκυθόσπορο (πασατέμπο) και το καλαμπόκι. Πηγές του ψευδαργύρου είναι το κρέας και τα αυγά, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προτείνονται επειδή έχουν και κορεσμένο λίπος.

Φυτικές ίνες Συμβάλλουν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας που σχετίζεται με την κακοσμία του σώματος. Συνιστώνται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύ καυτά ή κρύα φαγητά καθώς και τα τηγανητά επειδή είναι πιο δύσπεπτα.

Περιορίστε
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα άλευρα, υδρογονωμένα λιπαρά και λευκή ζάχαρη έχει συσχετιστεί με την κακοσμία του σώματος.
Τα τρόφιμα με χολίνη όπως τα αυγά, η σόγια και το συκώτι. Σύμφωνα με εμπειρικές παρατηρήσεις τα τρόφιμα αυτά μπορεί να προκαλέσουν μια μυρωδιά «ψαρίλας» σε όσους έχουν πρόβλημα με το μεταβολισμό της χολίνης.

Μια χρήσιμη στρατηγική κατά της κακοσμίας του σώματος είναι η κατανάλωση για μία ολόκληρη μέρα κάθε μήνα, χυμών, νερού και φρούτων. Δεν συνιστάται όμως σε όσους έχουν διαβήτη, καρδιακά προβλήματα ή λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να συμβουλευτούν το γιατρό τους.