Τι είναι αυτό που αποφεύγουν οι περισσότεροι πάσχοντες από ημικρανίες επειδή μπορεί να πυροδοτήσει μια κρίση;
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των 2,000 ερωτηθέντων πασχόντων από ημικρανία σε σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία, απάντησαν ότι το αλκοόλ ήταν ο πυροδότης της κρίσης ημικρανίας τους.
Από τους 650 ασθενείς που είχαν σταματήσει να πίνουν αλκοόλ, ο ένας στους τέσσερις το έκανε για να αποφύγει τις κρίσεις ημικρανίας. Επιπλέον το 78% των ασθενών που συνέχισαν να πίνουν αλκοόλ δήλωσαν ότι ήταν το κόκκινο κρασί ο ένοχος για τις κρίσεις ημικρανίας, ενώ η βότκα ήταν πυροδότης κρίσεων μόνο για το 8%.
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Leiden εξηγούν ότι παρότι το αλκοόλ πυροδοτεί κρίσεις στους πάσχοντες από ημικρανίες, εντούτοις αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά που εκείνοι καταναλώνουν αλκοόλ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Gerrit Onderwater από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Leiden, φαίνεται ότι τελικά οι κρίσεις πυροδοτούνται από τον συνδυασμό του αλκοόλ με αρκετούς ακόμη παράγοντες. Ο εντοπισμός αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να βοηθήσει του ασθενείς να αποφύγουν τις κρίσεις.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα αλκοολούχα ποτά πυροδότησαν μια κρίση ημικρανίας σε περίπου 36% των ερωτηθέντων. Για το ένα τρίτο εξ αυτών η κρίση ξεκίνησε μέσα σε τρεις ώρες από την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ για την πλειοψηφία εξ αυτών η κρίση ξεκίνησε μέσα σε δέκα ώρες. Χρειάστηκαν κατ’ εκτίμηση δυο ποτά για να οδηγήσουν σε κρίση.
Παρόλ’ αυτά μεταξύ εκείνων που είπαν ότι το κόκκινο κρασί οδήγησε σε κρίση ημικρανίας, μόνο το 9% είπαν ότι αυτό τους συνέβη κάθε φορά που έπιναν κρασί και το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που έπιναν βότκα ήταν 11%.
Οι κρίσεις ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από ορισμένους τύπους κόκκινου κρασιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με περισσότερες φαινολικές ενώσεις.
Φαίνεται ωστόσο είναι είναι ο συνδυασμός του κρασιού με άλλους παράγοντες όπως η εμμηνόρροια, το άγχος, η ζέστη, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή η αποφυγή κάποιων άλλων ή ακόμη και η στέρηση ύπνου που μπορεί να επηρεάσουν τους πάσχοντες από ημικρανίες.
Ενδεχομένως ο συνδυασμός κρασιού με τη στέρηση ύπνου λόγου χάρη, να είναι πιο επιβαρυντικός από την μεμονωμένη κατανάλωση κρασιού σε μια χαλαρή στιγμή ηρεμίας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
“Πιστεύω ότι πολλές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών, μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά και η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια από τις πολλές συμπεριφορές που μπορούν να αλλάξουν”, δήλωσε η Rachel Davis-Martin της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Worcester , η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.