Υπάρχουν δυο ειδών σπιράλ (ενδομήτριων σπειραμάτων) όπως εξηγεί στο ygeiamou.gr ο κ. Ιάκωβος Σούσης μαιευτήρας γυναικολόγος, ιατρός αναπαραγωγής. Το ένα είναι το κλασικό σπιράλ που περιέχει χαλκό το οποίο προσφέρει μόνο αντισύλληψη. Το άλλο είναι σπείραμα προγεστερόνης το οποίο φέρει έναν κύλινδρο που περιέχει την εν λόγω ορμόνη (μια δεξαμενή προγεστερόνης).
Το κλασικό σπιράλ προσφέρει αντισύλληψη, ενώ το σπιράλ προγεστερόνης προσφέρει αντισύλληψη, αλλά παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση του ενδομητρίου λεπτού προσφέροντας με αυτό τον τρόπο προστασία από την υπερπλασία του ενδομητρίου και την υπερβολική αιμορραγία κατά την εμμηνορρυσία.
«Εκτιμάται ότι το ενδομήτριο σπείραμα προγεστερόνης έχει ελαττώσει κατά 90% το ποσοστό των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή, λόγω του ότι ελαττώνει τη μητρορραγία» σχολιάζει ο κ. Σούσης.
Επομένως η απάντηση στο αν μια γυναίκα πρέπει ή όχι να βάλει σπιράλ εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο σκέφτεται αυτή την επιλογή. Εάν ο στόχος είναι αποκλειστικά η αντισύλληψη, τότε ένα κλασικό σπιράλ χαλκού είναι η ενδεδειγμένη επιλογή. Εάν όμως ο στόχος της είναι η αντισύλληψη και η αντιμετώπισης κάποιου γυναικολογικού προβλήματος όπως η μηνορραγία, τότε συνιστάται η τοποθέτηση του σπιράλ προγεστερόνης.
Καλό είναι να ειπωθεί ωστόσο ότι η τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος σε μια γυναίκα που δεν έχει τεκνοποιήσει κατά κανόνα αποφεύγεται. Επίσης αποφεύγεται και η τοποθέτησή του σε μια γυναίκα με πολλούς συντρόφους, επειδή υπάρχει ο φόβος της μικροβιακής λοίμωξης των γεννητικών οργάνων όπως η σάλπιγγα (σαλπιγγίτιδα).
Επομένως το σπείραμα θεωρείται η ιδανική επιλογή αντισύλλψης για μια γυναίκα που έχει ήδη ένα παιδί και επιθυμεί να μην μείνει γρήγορα έγκυος στο δεύτερο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τοποθετηθεί ένα σπιράλ για 1-2 χρόνια. Στη συνέχεια θα αφαιρεθεί προκειμένου η γυναίκα να μείνει έγκυος.
Υπάρχει ένα ποσοστό γυναικών που μπορεί να ενοχληθούν από το κλασικό σπιράλ και παραπονιούνται για πιο βαριές περιόδους από το κανονικό. Σε αυτή την περίπτωση εάν μέσα σε έναν με τρεις μήνες δεν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα, ο γυναικολόγος θα προβεί σε αφαίρεση του σπιράλ.
Να σημειωθεί τέλος ότι η τοποθέτησή του σπειράματος είναι απλή και εύκολη διαδικασία για την πλειοψηφία των γυναικών. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιου είδους δυσκολία, τότε υπάρχει και το ενδεχόμενο της τοποθέτησής του με μέθη (χορηγούνται κατασταλτικά, ηρεμιστικά ή παυσίπονα, ούτως ώστε η διαδικασία της επέμβασης να γίνει καλά ανεκτή από τον ασθενή).