Έως και 20 χρόνια μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης το ψυχικό τραύμα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα την οποία επικαλείται η M.A, M.F.T Ψυχολόγος με ειδίκευση στο τραύμα, κυρία Δέσποινα Πλουσίου.

Η συζήτηση γύρω από το σύνθετο ψυχικό τραύμα έχει ανοίξει πρόσφατα και αφορά στις τραυματικές παιδικές εμπειρίες. Διαφέρει από το μετατραυματικό στρες, καθώς το πρώτο αναφέρεται συνήθως σε ένα τραυματικό γεγονός, για παράδειγμα ένα δυνατό σεισμό ή ένα τσουνάμι. Αντίθετα, το σύνθετο τραύμα είναι η επαναληπτικότητα της τραυματικής εμπειρίας.

«Όταν λέμε τραύμα εννοούμε όσα δεν πήραμε για την εξέλιξή μας μεγαλώνοντας και ξεκινά από την παιδική ηλικία», σημειώνει η κυρία Πλουσίου, τονίζοντας ότι όταν υπάρχει ψυχικό τραύμα πρώτος … αποδέκτης είναι το σώμα. Το ψυχικό τραύμα εκδηλώνεται με μυοσκελετικά προβλήματα, θέματα στο στομάχι και το έντερο, αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμη και περισσότερο σοβαρές ασθένειες. «Ο τραυματισμένος άνθρωπος αποκόβεται από το σώμα του γιατί η επανακατοίκηση σε αυτό πυροδοτεί το τραύμα», επισημαίνει η ειδικός.

Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου, στο νησί της Σύρου θα φιλοξενηθεί το πρωτοποριακό φεστιβάλ ψυχικής υγείας «Syros Healing Waves Festival», στο οποίο διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές θα φέρουν στο προσκήνιο τις νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία του ψυχικού τραύματος. Κεντρικός ομιλητής θα είναι o Dr. Bessel van der Kolk, καταξιωμένος ψυχίατρος και συγγραφέας του best seller «Το Σώμα δεν Ξεχνά».

Πώς καταλαβαίνει κανείς ότι έχει ψυχικό τραύμα; Μπορούν οι γονείς να προλάβουν τον τραυματισμό των παιδιών τους; Πώς βοηθά η γιόγκα, ο χορός, το τραγούδι στην επούλωση και τι ρόλο έχει η απόλαυση;

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση με την κυρία Πλουσίου στο vidcast που ακολουθεί:

Διαβάστε επίσης

Πένθος: Πώς να το διαχειριστούμε

Ο θλιβερός παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο συναίσθημα – Βλάπτει περισσότερο από τη θλίψη