Δεν είναι καθόλου τυχαία η φράση: «Να προσέχεις την καρδιά σου». Ακόμη κι όταν χρησιμοποιείται μεταφορικά, κρύβει μια μεγάλη αλήθεια: Η καρδιαγγειακή υγεία είναι καθοριστική τόσο για τη μακροζωία, όσο και για την ποιότητα ζωής. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης μελέτης, που παρουσιάστηκε στις ετήσιες επιστημονικές συνεδρίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.
Οι κυριότεροι παράγοντες που συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι γνωστοί εδώ και καιρό:
- κάπνισμα,
- υψηλή αρτηριακή πίεση,
- υψηλή χοληστερόλη,
- διαβήτης και
- ανθυγιεινό βάρος – είτε ελλειπές, είτε υπερβολικό.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα άτομα που φτάνουν στην ηλικία των 50 ετών χωρίς κανέναν από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά απολαμβάνουν περισσότερα χρόνια χωρίς καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μελέτη διεξήχθη από την Global Cardiovascular Risk Consortium, μια ομάδα διεθνών ιατρικών εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχουν ερευνητές από το Baylor College of Medicine.
Η έρευνα ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 2 εκατομμυρίων ατόμων σε 39 χώρες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Οι γυναίκες που δεν εμφάνιζαν κανέναν από τους πέντε παράγοντες κινδύνου στην ηλικία των 50 ετών παρουσίασαν καρδιαγγειακή νόσο κατά μέσο όρο 13,3 χρόνια αργότερα και έζησαν 14,5 χρόνια περισσότερο από εκείνες που είχαν και τους πέντε παράγοντες κινδύνου. Ομοίως, οι άνδρες χωρίς τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισαν καρδιακή νόσο 10,6 χρόνια αργότερα και έζησαν 11,8 χρόνια περισσότερο.
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο κρίσιμοι είναι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, όχι μόνο για τον καθορισμό του προσδόκιμου ζωής, αλλά και για το διάστημα που κάποιος παραμένει υγιής και ανεξάρτητος», σχολίασε η δρ. Christie M. Ballantyne, καθηγήτρια Ιατρικής και επικεφαλής Καρδιολογίας και Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Baylor.
«Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου ευθύνονται για σχεδόν το ήμισυ όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως», πρόσθεσε η δρ. Christina Magnussen, επικεφαλής ερευνήτρια από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων του Αμβούργου. «Θέλαμε να αξιολογήσουμε πώς η αποφυγή ή η διαχείριση αυτών των παραγόντων θα μπορούσε όχι απλώς να παρατείνει τη ζωή, αλλά να διασφαλίσει περισσότερα χρόνια υγιούς διαβίωσης».
Το σημαντικότερο ίσως συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επωφεληθεί κανείς από τις αλλαγές του τρόπου ζωής. Τα άτομα που διαχειρίζονται επιτυχώς την υψηλή αρτηριακή τους πίεση ή κόβουν το κάπνισμα -ακόμη και στα μέσα των δεκαετιών των 50 και 60- μπορούν να κερδίσουν χρόνια ζωής και υγείας. Μεταξύ όλων των τροποποιήσιμων παραγόντων, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης φάνηκε να προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για περισσότερα, υγιή έτη.
Συμπερασματικά, η έρευνα υπογραμμίζει τη ζωτική σημασία της έγκαιρης και συνεχούς φροντίδας της καρδιαγγειακής υγείας. Η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου από νεαρή ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας, η μελέτη ωστόσο τονίζει ότι οι υγιείς παρεμβάσεις, ακόμη και στη μέση ηλικία, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με περισσότερη υγεία.
Διαβάστε επίσης
Μακροζωία: Τρώνε αυτά τα 3 τρόφιμα κάθε μέρα και ξεπερνούν τα 100 – Τι καταναλώνουν
Μακροζωία: Το «καλό» λίπος που εγγυάται ότι θα γεράσουμε καλά
Θέλετε να μάθετε πόσα χρόνια θα ζήσετε; Το σημείο του σώματος που κρύβει την απάντηση