Τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, γνωστά ως μικροπλαστικά, έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά και δεν διασπώνται βιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – χρόνια. Όπως είναι αναμενόμενο, η παρουσία τους δεν περιορίζεται μόνο στη φύση αλλά έχει άμεσες και ανησυχητικές επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία.
Ειδικοί από τον οργανισμό BusinessWaste.co.uk αξιοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν εικόνες που αποτυπώνουν τις πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών στο ανθρώπινο σώμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό: ο «μέσος» άνδρας και η «μέση» γυναίκα, όπως αποτυπώνονται σε αυτές τις εικόνες, παρουσιάζουν εμφανείς αλλοιώσεις στην εξωτερική τους εμφάνιση και ενδείξεις σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Πως μας επηρεάζουν τα μικροπλαστικά;
Σύμφωνα με τον Mark Hall, ειδικό σε θέματα πλαστικών αποβλήτων στο BusinessWaste.co.uk, «αν και μεγάλο μέρος της έρευνας για τις επιδράσεις των μικροπλαστικών βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν σαφή και ανησυχητικά σημάδια για τις επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης στον άνθρωπο. Οι εικόνες βασίζονται στα μέχρι τώρα ευρήματα και στοχεύουν στο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το μέγεθος του προβλήματος».
Για τη δημιουργία των απεικονίσεων, οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες σχετικές με την έκθεση του ανθρώπινου σώματος σε χαμηλά, μεσαία και υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών. «Δυστυχώς, τα μικροπλαστικά είναι άφθονα στο περιβάλλον μας, μολύνοντας τα πάντα -από τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι τα τρόφιμα που τρώμε», πρόσθεσε ο Hall.

Πηγή: BusinessWaste.co.uk
Πρώτο στάδιο: Η χαμηλή έκθεση
Η χαμηλή έκθεση προκύπτει, κυρίως, μέσω της καθημερινής επαφής με το περιβάλλον, τα τρόφιμα και τα ποτά. Σε αυτό το επίπεδο, τα περισσότερα συμπτώματα είναι εσωτερικά και ήπια. Παρατηρούνται δερματικές αλλοιώσεις όπως ξηρότητα, ερυθρότητα και ερεθισμός, πιθανώς λόγω της δράσης ενδοκρινικών διαταρακτών. Παράλληλα, ενδέχεται να εμφανιστούν ήπια πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, δυσφορία στο στομάχι και ακανόνιστη πέψη, ενώ η κόπωση, αν και ελαφριά, είναι συχνό φαινόμενο.
Δεύτερο στάδιο: Η μέση έκθεση
Άτομα που καταναλώνουν τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα, θαλασσινά ή φορούν συνθετικά υφάσματα, ενδέχεται να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η μέση έκθεση μπορεί να εκδηλωθεί με πιο έντονες δερματικές αντιδράσεις, όπως αυξημένος ερεθισμός και πρώιμα σημάδια γήρανσης (λεπτές γραμμές, ρυτίδες). Ερεθισμένα μάτια και ήπιες αναπνευστικές δυσκολίες, όπως βήχας και συριγμός, είναι εξίσου πιθανές.
Επιπλέον, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα μικροπλαστικά μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία, οδηγώντας σε μεταβολές βάρους και πεπτικές δυσλειτουργίες. Σε αυτό το στάδιο, η κόπωση γίνεται εντονότερη και ενδέχεται να συνοδεύεται από πνευματική σύγχυση ή λεγόμενη «εγκεφαλική ομίχλη».

Πηγή: BusinessWaste.co.uk
Τρίτο στάδιο: Η υψηλή έκθεση
Το πιο σοβαρό επίπεδο αφορά άτομα που εκτίθενται παρατεταμένα σε μικροπλαστικά, είτε λόγω επαγγελματικού περιβάλλοντος είτε από τη χρήση κακής ποιότητας πόσιμου νερού ή τη συστηματική χρήση συνθετικών υφασμάτων.
Οι επιπτώσεις είναι εμφανώς πιο σοβαρές: χρόνια δερματικά προβλήματα, εξανθήματα και φλεγμονές, καθώς και μπλε ή μοβ αποχρώσεις του δέρματος λόγω μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας. Τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τη μνήμη, τα αντανακλαστικά και τη διανοητική διαύγεια, φτάνοντας ακόμη και σε ακούσιες σπασμωδικές κινήσεις των άκρων. Άλλες σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν ανεξήγητες μεταβολές βάρους, αραίωση μαλλιών και αποχρωματισμό του δέρματος.

Πηγή: BusinessWaste.co.uk
Πως μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας στα μικροπλαστικά;
Παρότι η πλήρης αποφυγή μικροπλαστικών δεν είναι ρεαλιστική, υπάρχουν πρακτικοί τρόποι να μειώσουμε την έκθεσή μας. Η Dana Zhaxylykova, ερευνήτρια μικροπλαστικών στο Πανεπιστήμιο Nazarbayev, παρουσιάζει μέσω βίντεό της στο Instagram απλές αλλά ουσιαστικές συμβουλές. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Αντικαταστήστε τα πλαστικά μπουκάλια νερού με γυάλινα ή μεταλλικά
- Μην ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία στο φούρνο μικροκυμάτων
- Προτιμήστε ξύλινες σανίδες κοπής και αποφύγετε τα πλαστικά σκεύη
- Μειώστε ή απορρίψτε τη χρήση «χάρτινων» ποτηριών και πιάτων μιας χρήσης
- Επιλέξτε τσάι σε φύλλα αντί για φακελάκια
- Αγοράστε προϊόντα με λιγότερες πλαστικές συσκευασίες και επενδύστε σε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
Η πρόληψη ξεκινά από τις συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Αν δεν αντιμετωπίσουμε συλλογικά την εξάρτησή μας από το πλαστικό, τα μικροπλαστικά θα συνεχίσουν να είναι ένας σιωπηλός εχθρός της υγείας μας.
Διαβάστε επίσης
Πόσα μικροπλαστικά καταπίνουμε μασώντας τσίχλα; Η νέα μελέτη που προκαλεί ανησυχία
Πόσα μικροπλαστικά «παίρνουμε» μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων – Οι επιστήμονες προειδοποιούν
«Πονοκέφαλος» τα μικροπλαστικά: Διώξτε τα από το… κεφάλι σας με μια κίνηση κλειδί