Η νηστεία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αλλάξουμε λίγο τις διατροφικές μας συνήθειες και να τραφούμε πιο ισορροπημένα και υγιεινά.
Φαίνεται πως η νηστεία, με την αποχή από τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής και της κακής χοληστερόλης, βελτιώνοντας έτσι την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διατροφικές παγίδες κατά τη διάρκεια της νηστείας. Όταν η νηστίσιμη διατροφή δεν είναι σωστά δομημένη, μπορεί να προκύψουν διατροφικές ελλείψεις και ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως κόπωση, αίσθημα πείνας ή ακόμα και αύξηση βάρους.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο συχνές παγίδες της νηστείας και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;
1. Κορεσμός
Αρχικά, τίθεται πολύ το θέμα του κορεσμού. Την περίοδο της νηστείας παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων (όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι), τα οποία αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα με αποτέλεσμα να εμφανίζεται γρήγορα ξανά το αίσθημα της πείνας. Για μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού, καλό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά, και σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια και θαλασσινά.
2. Μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη νηστεία είναι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης. Ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων συχνά οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση απλών υδατανθράκων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας. Για αυτό, είναι σημαντικό να εντάξουμε στο καθημερινή μας διατροφή τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, κινόα, θαλασσινά και μανιτάρια.
3. Τηγανητά φαγητά
Στη νηστεία το τηγάνισμα του φαγητού είναι συχνότερο. Τηγανητά θαλασσινά και λαχανικά, τηγανητές πατάτες, μπιφτέκια και κεφτέδες οσπρίων και λαχανικών εμφανίζονται πιο συχνά στο τραπέζι μας αυτές τις μέρες. Το τηγάνισμα αυξάνει το περιεχόμενο των τροφίμων σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Επιλέγουμε το ψήσιμο, το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό ως εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος για να επωφεληθούμε από τα θρεπτικά συστατικά των παραπάνω τροφίμων χωρίς να επιβαρυνθούμε με λιπαρά και πολλές θερμίδες.
4. Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και ταχίνι
Πρόκειται για εξαιρετικές πηγές καλών λιπαρών και πρωτεϊνών αλλά είναι πολύ εύκολο να καταναλώσουμε περισσότερη ποσότητα από όση χρειάζεται, χωρίς να το αντιληφθούμε. Αν ξεφύγει η ποσότητα και η συχνότητα που τα καταναλώνουμε, θα ανέβουν πολύ και οι θερμίδες που θα προσλάβουμε. Επειδή είναι πολύ θρεπτικές τροφές, φροντίζουμε να τις έχουμε στη διατροφή μας, προσέχοντας όμως την ποσότητα που καταναλώνουμε.
5. Νηστίσιμα τυριά και φυτικά προϊόντα
Τα υποκατάστατα τυριού και γάλακτος και τα διάφορα επεξεργασμένα νηστίσιμα προϊόντα (π.χ. χορτοφαγικά λουκάνικα) μπορεί να περιέχουν επεξεργασμένα φυτικά έλαια (φοινικέλαιο, λάδι καρύδας κ.α.) αυξημένες ποσότητες απλών υδατανθράκων και αλατιού και τελικά δεν αποτελούν μια υγιεινή επιλογή.
6. Νηστίσιμα γλυκά
Τα νηστίσιμα γλυκά, όπως ο χαλβάς, το παστέλι, τα γλυκά του κουταλιού, καθώς και διάφορα νηστίσιμα κουλουράκια και πίτες, μπορεί να μην περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης αλλά δεν είναι αθώα. Τα περισσότερα περιέχουν ζάχαρη, αλεύρι, ταχίνι, σιμιγδάλι κ.α. που κρύβουν αρκετές θερμίδες σε μικρή ποσότητα. Είναι σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης αυτών των γλυκών, ώστε να μην ξεπεράσουμε τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός.
Η νηστεία, όταν γίνεται με μέτρο και ισορροπία, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Αν προσέξουμε τις επιλογές μας και αποφύγουμε τις διατροφικές παγίδες, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τα ευεργετικά αποτελέσματα της χωρίς ανεπιθύμητες συνέπειες.
Θαλασσινά και Οστρακοειδή: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση
Χρυσές συμβουλές για υγιεινή και οικονομική Σαρακοστή