Η κατανάλωση δύο μικρών ποτηριών χυμού κεράσι καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής του εντέρου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα, υποστήριξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Life από ειδικούς των πανεπιστημίων Hertfordshire και Central Lancashire.
Πόσο ωφέλησε τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα;
Για έξι εβδομάδες, δύο φορές ημερησίως, ασθενείς με ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα κατανάλωναν 130ml αραιωμένου χυμού κεράσι ποικιλίας Montmorency. Μετά το πέρας της περιόδου, σημειώθηκε 40% μείωση της εντερικής φλεγμονής και βελτίωση κατά 9% της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων, όταν λαμβάνονταν παράλληλα με τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή.
«Η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει την ευημερία του ατόμου, απαιτώντας συχνά τακτικές επισκέψεις στο νοσοκομείο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Παρόλο που ο χυμός δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική θεραπεία, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά, βοηθώντας στη μείωση των συμπτωμάτων και -πιθανώς -καθυστερώντας την ανάγκη για πιο επιθετικές θεραπείες», ανέφερε η Lindsay Bottoms, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Exercise and Health Sciences and Head of Centre for Research in Psychology and Sports at the University of Hertfordshire.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου επηρεάζει μεγάλο αριθμό ατόμων και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, επίμονη διάρροια και κόπωση. Ενώ οι συμβατικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πάθησης, ενδέχεται να μην αποδώσουν στον ίδιο βαθμό ή /και να έχουν σημαντικές παρενέργειες. Ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται προηγμένες θεραπείες, όπως βιολογικές εγχύσεις ή χειρουργική επέμβαση.
Γιατί τέθηκαν τα βύσσινα στο μικροσκόπιο;
Τα βύσσινα Montmorency είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, δηλαδή φυσικές ενώσεις που προσδίδουν το βαθύ κόκκινο χρώμα, τη χαρακτηριστική γεύση και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ενώσεις αυτές βρίσκονται, επίσης, σε άλλα φρούτα και λαχανικά με σκούρο χρώμα, όπως τα βατόμουρα και οι μελιτζάνες. Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει υψηλά επίπεδα ανθοκυανών στα Montmorency: 30 ml συμπυκνωμένου χυμού περιέχουν το ισοδύναμο 100 κερασιών.
Στη δοκιμή, 35 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 65 ετών κατανάλωναν τυχαία είτε έναν χυμό 130ml από κεράσια Montmorency (μείγμα από 100ml νερό και 30ml συμπυκνωμένου χυμού) είτε ένα εικονικό ρόφημα με παρόμοια γεύση και εμφάνιση. Οι εθελοντές έπρεπε να έχουν διάγνωση ελκώδους κολίτιδας για τουλάχιστον έξι μήνες και να έχουν διατηρήσει συνεπή φαρμακευτική αγωγή για τουλάχιστον τρεις μήνες. Εξαιρέσεις ίσχυαν για άτομα με αλλεργίες σε κεράσια, διαβήτη, HIV, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις ή λοιμώξεις. όπως η ηπατίτιδα Β ή C.
Επιπλέον, έλαβαν υπόψη την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων, τη σωματική και ψυχική υγεία και τα συμπτώματα της νόσου, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένου του Ερωτηματολογίου Ποιότητας Ζωής για τη Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (IBDQ). Αναλύθηκαν δείγματα αίματος και κοπράνων, ενώ οι συμμετέχοντες τηρούσαν ημερολόγια διατροφής για την παρακολούθηση των διαιτητικών αλλαγών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα – Νέοι ορίζοντες για τα άτομα με φλεγμονές του εντέρου
Η βελτίωση κατά 9% της ποιότητας ζωής υποδηλώνει ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ελκώδους κολίτιδας -γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά ενθαρρυντικό εύρημα, όπως σημειώνει η Lindsay Bottoms. Ενώ τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές, η ανάλυση δείγματος κοπράνων αποκάλυψε μείωση κατά 40% της καλπροτεκτίνης (βασικός δείκτης φλεγμονής του εντέρου) που υποδηλώνει τον πιθανό αντίκτυπο του συμπληρώματος.
Ο Dr. Jonathan Sinclair, επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής στο Sport, Exercise, and Nutritional Sciences στο University of Central Lancashire, τόνισε τη σημασία της μελέτης. «Η ελκώδης κολίτιδα είναι γνωστή για τις σοβαρές επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής, την ψυχική υγεία και την εικόνα του σώματος των ασθενών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση χυμού βύσσινου Montmorency προσφέρει σημαντικά οφέλη, ενισχύοντας την αξία των φυσικών προσεγγίσεων -παράλληλα με τις φαρμακευτικές θεραπείες -για τη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου».
Ορμώμενη από αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει τις επιδράσεις του χυμού σε ασθενείς με νόσο Crohn, έναν άλλο τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, για να αξιολογήσει τα περαιτέρω πιθανά οφέλη του.
Το δημοφιλές μπαχαρικό που καταπολεμά τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου
Έντερο: Τι να κάνουμε κάθε βράδυ για να είναι υγιές – Τέσσερις γιατροί δίνουν 7 πολύτιμες συμβουλές