Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σλοβενία ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένες εγκεφαλικές δραστηριότητες και μοτίβα αναπνοής ενδέχεται να αποτελούν σημάδια της νόσου. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από έρευνα, που εξέτασε πώς η οξυγόνωση του εγκεφάλου συνδέεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Brain Communications.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 19 ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ και 20 υγιών ατόμων, συγκρίνοντας μετρήσεις οξυγόνωσης του εγκεφάλου, καρδιακού ρυθμού, εγκεφαλικών κυμάτων και αναπνευστικής προσπάθειας.

Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι μια ανάσα;

Μέσα από την ανάλυση, οι ερευνητές διέκριναν διαφορές στους νευρώνες που συνδέονται με τα αιμοφόρα αγγεία και στον τρόπο που αυξομειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, όταν τα νευρικά κύτταρα πυροδοτούνταν. Διαπίστωσαν, συγκεκριμένα, ότι ο συγχρονισμός της αιματικής ροής και της εγκεφαλικής δραστηριότητας διαταρασσόταν αισθητά στους ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, οι ίδιοι είχαν υψηλότερο ρυθμό αναπνοής: Περίπου 17 αναπνοές /λεπτό, σε σύγκριση με 13 αναπνοές /λεπτό που κατέγραψαν οι υγιείς συμμετέχοντες. Το εν λόγω γεγονός οφείλεται μάλλον στις αλλαγές του τρόπου με τον οποίο τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο συνδέονται με τους βαθύτερους νευρικούς ιστούς, για να παρέχουν γενναιόδωρη ποσότητα οξυγόνου.

Όπως αναφέρει και η βιοφυσικός Aneta Stefanovska από το Πανεπιστήμιο Lancaster, «πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη. Πιθανότατα αντικατοπτρίζει μια φλεγμονή στον εγκέφαλο, η ανίχνευση και αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να προλάβει σοβαρές καταστάσεις της νόσου Αλτσχάιμερ στο μέλλον».

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Ενώ τα μοτίβα αναπνοής από μόνα τους δεν θα ήταν αρκετά για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ -με τόσες άλλες μεταβλητές να παίζουν ρόλο- οι ερευνητές μπορούν πλέον να εξετάζουν και αυτό τον παράγοντα για να δημιουργήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των συμπτωμάτων.

Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από μια βλάβη στη λειτουργία του αγγειακού συστήματος του εγκεφάλου, η οποία μειώνει την αποτελεσματικότητα της ροής του οξυγόνου και την απομάκρυνση των τοξικών υλικών. «Το αγγειακό σύστημα και ο εγκέφαλος συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι ο τελευταίος λαμβάνει επαρκή ενέργεια. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται έως και το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σώματος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μόνο το 2% του σωματικού βάρους», εξηγεί ο νευρολόγος Bernard Meglič, από το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα.

Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να διερευνηθούν. «Παρουσιάζουμε μια προσέγγιση για το πώς η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να ανιχνευθεί απλά, μη επεμβατικά και ανέξοδα. Η ανάλυσή μας περιλάμβανε μια ποικιλία ηλεκτρικών και οπτικών αισθητήρων στο τριχωτό της κεφαλής, χωρίς δείγματα αίματος ή ιστών. Φυσικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα», κατέληξε η δρ. Stefanovska.

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Μικρότερος κίνδυνος και μυαλό «ξυράφι» με 5 απλές συνήθειες – Τις συστήνει γιατρός του Χάρβαρντ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το αντικείμενο του σπιτιού που κρύβει το μυστικό για υγιές μυαλό χωρίς άνοια

Άνοια: Η πασίγνωστη βιταμίνη που σώζει το μυαλό των 80ρηδων