Νέα μελέτη από την Τσεχία δείχνει ότι ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός της γρίπης των πτηνών, H5N1, μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αέρα, υπό προϋποθέσεις. Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μια φάρμα κοτόπουλων παρουσίασε ξέσπασμα του ιού τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο άνεμος πιθανότατα μετέφερε τον ιό από μια κοντινή φάρμα με πάπιες, η οποία βρισκόταν σε κοντινή απόσταση και είχε αντίστοιχα κρούσματα.

Στη φάρμα με τις πάπιες, σημειώθηκε ένα μεγάλο ξέσπασμα: 800 πέθαναν την πρώτη ημέρα. Μέσα σε δύο μόλις 24ωρα οι απώλειες αυξήθηκαν δραματικά, οδηγώντας στη σφαγή ολόκληρου του κοπαδιού (50.000 πτηνά). Αντίθετα, στο πτηνοτροφείο παρατηρήθηκε βραδύτερη εξέλιξη της νόσου, με τα πτηνά που βρίσκονταν πιο κοντά στους αγωγούς εισαγωγής αέρα να αρρωσταίνουν πρώτα. Τα μετεωρολογικά δεδομένα από εκείνη την περίοδο έδειξαν ότι φυσούσε σταθερά από το αγρόκτημα με τις πάπιες προς το πτηνοτροφείο, και είχε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες είναι ιδανικές για την επιβίωση του ιού.

Ο Dr. Kamil Sedlak, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Κρατικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου της Πράγας, εξήγησε ότι μετά τη διερεύνηση όλων των πιθανών οδών μετάδοσης, η εξάπλωση μέσω του ανέμου αναδείχθηκε ως η πιο πιθανή εξήγηση. Αν και η εν λόγω ιδέα έχει εξεταστεί και στο παρελθόν, παρέμενε δύσκολο να αποδειχθεί.

Ο Dr. Richard Webby, διευθυντής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Οικολογίας Γρίπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και ο Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, συμφωνούν ότι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο φαίνεται ότι είναι χαμηλός με τα σημερινά στελέχη του Η5Ν1. Ωστόσο, η πιθανότητα εξάπλωσης μέσω του ανέμου δεν μπορεί να απορριφθεί εντελώς. Στην πραγματικότητα, έχουν υπάρξει περιπτώσεις -όπως τρεις κτηνίατροι που βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα Η5Ν1 χωρίς να έχουν άμεση επαφή με ζώα -που θα μπορούσαν να εξηγηθούν με αυτόν τον τρόπο μετάδοσης.

Δεδομένων αυτών των ευρημάτων, οι ειδικοί συνιστούν στις φάρμες να εξετάσουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας -όπως η εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος του αέρα στους στάβλους -για να συμβάλλουν στην προστασία των ζώων τους. Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και αναμένεται η αξιολόγησή τους, προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες μπορούν να διευκολύνουν την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών μέσω του αέρα.

Διαβάστε επίσης

Φλώρινα: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών στις λίμνες Πρεσπών και Χειμαδίτιδας

Ποια μεταδοτική ασθένεια αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή το 2025

Γρίπη πτηνών: Έρχεται νέα πανδημία; Η κατάσταση στην Ελλάδα